beloMiodrag Belodedici și tricolorii Under 18 au fost primiți cu multă căldură la Pâncota. Fostul internațional a fost înconjurat de oameni de toate vârstele pentru un instantaneu sau o semnătură, amintiri neprețuite de la un dublu câștigător al Cupei Campionilor Europeni.
Pe teren, puștii lui Ionel Augustin și Ștefan Preda i-au făcut un cadou frumos de ziua de naștere, petrecută în pre-ziua meciului cu Macedonia. Pe lângă victorie, românii au arătat multe lucruri bune și, chiar dacă e genul care nu se lasă dus de val, Belodedici s-a arătat satisfăcut. Dar n-a uitat să amintească adevăratul obiectiv.
„Am jucat mai bine, suntem mai buni decât Macedonia, dar vrem să concurăm cu echipe mai puternice. Suntem sub Germania, Italia, Spania, Elveția sau Austria, care sunt mult mai bine organizați. Am câștigat, eu, personal, nu pot să laud jocul, dar a fost mai bun decât al Macedoniei. Iar golurile au fost frumoase”, a remarcat libero-ul anilor 80-90.
Meciurile internaționale care accelerează creșterea
Belodedici (49 de ani) a îmbrăcat tricourile echipelor Steaua București, Steaua Roșie Belgrad, Valladolid, Villarreal Valencia sau Atlante (Mexic) s-a referit și la tot mai anevoiosul proces de creștere al copiilor pentru fotbal.
„Muncim, obiectivul nostru e să avem cât mai multe meciuri internaționale, turnee, iar când împlinesc 18 ani să fie pregătiți pentru fotbalul adevărat. Rusescu sau Chipciu, de la 15 ani la 18 ani au adunat vreo 50 de meciuri internaționale. I-au ajutat”, a menționat fostul internațional, indicând apoi una din marile probleme ale fotbalului juvenil: „Copiii se maturi­zează tot mai greu pentru că nu avem competiții la 7-12 ani, suntem foarte slabi. Încep să crească, poate, târziu. Nu trebuie să spun eu, vedeți zone ca și Timiș, Dolj, Gorj, Constanța, știți ce fotbal se joacă acum acolo, nu mai e ca înainte, nu sunt în prima ligă. E greu să-i găsim pe cei mai talentați pentru că nu mai sunt cluburi. Îi căutăm prin comune, sate, îi aducem la lot și încercăm să îi ajutăm să crească. Pe cei care credem că sunt cei mai buni îi hrănim bine, îi antrenăm bine și le dăm aceste meciuri”.
În drum spre Euro
România Under 19 are, în luna octombrie, turneu de calificare la turul de elită al Campionatului European. Se va juca în Polonia, iar românii sunt în grupă cu ţara gazdă, Armenia și Lituania. Până în toamnă, România mai are programate încă șase „duble” amicale, cu Suedia, Danemarca și Bulgaria.
Tribuna VIP
Belodedici s-a arătat încântat de starea gazonului de la Pîncota și de primirea făcută de arădeni, aici intrând atât gazdele de la Șoimii, cât și AJF Arad și UTA. În tribuna oficială a arenei din Podgorie au urcat, alături de amfitrioni, nume cunoscute din fotbal ca impresarul Florin Iacob, fostul arbitru Ioan Danciu, acum la FC Vaslui, sau Nicolae Grigorescu, arbitrul FIFA de acum câţiva ani.
Astăzi, pe Francisc Neuman!
România și Macedonia sunt față în față din nou dimineață, pe arena UTA-ei. Meciul începe la ora 11,00. Deși ar fi dorit să joace la o oră care să permită audiență mai bună, organizatorii au fost constrânși de programul celor două tabere, care vor părăsi Aradul imediat după joc. Intrarea e liberă.

Recomandările redacției