Diabeticii, dar şi persoanele aflate în faza de prediabet, au la dispoziţie opţiuni alimen­tare limitate, şi asta din cauza necesităţii de a consuma produse cu indice glicemic scăzut. Însă există trucuri care dau un plus de savoare mân­cărurilor şi, totodată, oferă beneficiul reducerii glicemiei.
Folosite de mii de ani, mirodeniile au fost apreciate pentru proprietăţile lor medicinale, afrodiziace şi nutritive, scrie farmaciata.ro.
Scorţişoara
Condiment utilizat încă din Antichitate, scorţişoara contribuie la echilibrarea glice­miei în timpul consumului de alimente. Aceasta promovează eliberarea insuli­nei, îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină şi creşte disponibilitatea organismului la acest hormon secretat de pancreas, potrivit studiilor.
Pentru a avea parte de toate aceste beneficii, este suficient consumul unei singure linguriţe de scorţişoară, adăugată în cafeaua savurată zilnic, în iaurtul cu cereale integrale, în smoothie-uri etc.
Scorţişoara poate fi utilizată cu succes în dietele ce presupun eliminarea dulciurilor. Accelerează procesul de metabolizare a zaharurilor din organism şi reduce foamea, în special pofta de dulce care, ştim foarte bine, duce la acumularea kilogramelor.
Usturoiul
Chiar dacă nu este un condiment în sine, usturoiul nu putea lipsi din această listă. Datorită versatilităţii sale, el poate fi inclus într-o varietate de preparate culinare şi are capacităţi uimitoare de a reduce nivelul de glucoză din sânge. În plus, s-a dovedit că extractele de usturoi contribuie la creşterea cantităţii de insulină disponibilă la persoa­nele diagnosticate cu diabet. Nu în ultimul rând, cercetările au relevat că usturoiul protejează inima de cardiomiopatia diabetică.
Schinduful
Seminţele de schinduf sunt utilizate la pregătirea mâncărurilor cu specific indian şi, graţie conţinutului mare de fibre, ajută la absorbţia carbohidraţilor, fiind astfel o ale­gere excelentă pentru reglarea glicemiei.
În cazul diabetului insulino-dependent, se recomandă consumul unei infuzii de schinduf, ­două-trei căni pe zi, însă doar sub supraveghere medicală.
În cazul diabetului non-in­sulino-depen­dent, este indicat un consum de 4 ­linguriţe de pulbere de schinduf pe zi, în cure de până la şase luni, cu aceleaşi recomandări.

Recomandările redacției