Moartea Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, care a trecut la cele veşnice duminică noaptea, în jurul orei 23:00, la reşedinţa mitropolitană, a lăsat răni adânci în sufletele celor pe care i-a păstorit. Blândeţea şi glasul său mângâietor, smerenia şi vasta sa cultură au reprezentat adevărate călăuze pentru cei care au avut şansa să îl audă predicând. De-a lungul vieţii şi-a arătat şi slăbiciunile sale de om, comiţând greşeli, însă enoriaşii i-au întors, de fiecare dată, dragostea pe care el le-o dăruise înainte. Nu numai că l-au iertat fără să îl judece, dar i-au fost alături de fiecare dată.
Mitropolitul Corneanu a reuşit prin sinceritatea şi sufletul său curat să construiască o simbioză perfectă între cler şi popor. La slujbele sale oamenii simţeau căldura şi mângâierea sa blajină.

Într-un oraş cosmopolit ca Timişoara, cu o populaţie exigentă ca a regiunii Banatului şi extrem de pestriţă, arhiereul Corneanu şi-a însuşit pe deplin numele sfântului Nicolae. Le-a oferit oamenilor daruri precum pacea, iertarea, biserica, mângâierea, sprijinul, harul şi iubirea sa nemărginită.

În vârstă de 90 de ani, Corneanu este considerat a fi cel mai longeviv mitropolit al României. Părintele a fost înmormântat miercuri în gropniţa ierarhilor din subsolul catedralei din Timişoara, iar slujba a fost ţinută de Patriarhul României.
Considerat „simbol al Banatului“, 23 din cele 28 de biserici ortodoxe din Timişoara sunt ctitorite de către Nicolae Corneanu. Înainte de 4 martie 1962 Timișoara avea doar cinci lăcașuri de cult ortodoxe, în timp ce în 2012 avea 28, toate cele apărute în această perioadă fiind ctitorii ale sale.

În 2007, CNSAS a dat o rezoluţie prin care susţinea că Nicolae Corneanu a fost colaborator al Securităţii comuniste, înainte de 1989. În 2011, i s-a retras dreptul de semnătură printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Măsura nu a fost pe placul credincioşilor bănăţeni, care şi-au susţinut prin mai multe mitinguri, mitropolitul.

În 2008, Nicolae Corneanu a fost din nou în centrul atenţiei, atunci când s-a împărtăşit într-o adunare greco-catolică, gest care a stârnit nemulţumirea majorităţii credincioşilor ortodocși.
ÎPS Bartolomeu Anania, pe-atunci Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Mitropolitul Kiril al Patrierghiei Rusiei, precum şi călugării de pe Sfântul Munte Athos au luat poziţie împotriva sa.

În şedinţa de pe 8-9 iulie 2008 a Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Nicolae Corneanu şi-a recunoscut greşeala şi a fost iertat.

Dumnezeu să îl ierte!

Recomandările redacției