Programul de muncă al polițiștilor ar putea fi modificat, de la 12 la 8 ore. Asta ar presupune mai mulți polițiști în stradă pe timpul zilei, pentru a crește, vezi Doamne, vizibilitatea, dar ar reduce semnificativ numărul lor pe timpul nopții, poate când e mai multă nevoie pentru păstrarea siguranței.
Modificarea programului de muncă poate fi benefică uneori, însă în contextul deficitului de personal, această modificare face mai mult rău decât bine! Membrii de sindicat și-au manifestat îngrijorarea și nemulțumirea în acest context, fără a exclude măsuri legale de protest în cazul adoptării unilaterale a acestei modificări de către angajator! Faptul că numărul de oameni în stradă va crește pe timpul zilei vine cu niște costuri, vor fi mai mulți dar cu siguranță vor fi mai obosiți!”, ne-a declarat Radu Dărău, președintele SIDEPOL Arad. 

În contextul actual, în care Poliția Română se confruntă cu cel mai acut deficit de personal din istoria sa, în care majoritatea structurilor polițienești de dimensiuni mici, respectiv poliții orășenești și comunale, cu personal pe care-l au la dispoziție abia reușesc să asigure serviciul polițienesc, serviciul de ordine publică și rutieră, prin polițiști planificați în serviciu, câțiva șefi de inspectorate județene s-au trezit că este cel mai bun moment să schimbe programul de lucru al polițiștilor de ordine publică și rutieră din ture de 12 ore în ture de 8 ore și 3 schimburi pe zi.

Argumentele invocate de mai marii poliției Române pentru acest lucru sunt, desigur, eficientizarea cheltuielilor, asigurarea serviciului polițienesc și eficientizarea cheltuirii banului public. 

De facto, niciunul din aceste argumente nu stă în picioare. În realitate se vor genera probleme semnificative în asigurarea serviciului polițienesc, costurile pe ore suplimentare vor creste exponențial, de asemenea vor înregistra creșteri semnificative de cheltuieli de birotică (+50%) și de transport (+50%).

De ce vor crește costurile și nu se va putea asigura serviciul polițienesc? Foarte simplu, dacă la ture de 12 ore ai nevoie de 4 polițiști pe zi pentru a asigura serviciul polițienesc, la schimburi de 8 ore ai nevoie de 6 polițiști pe zi pentru a asigura continuitatea serviciului polițienesc pe cele 3 schimburi în aceeași subunitate/ structură de poliție. În contextul actual, de deficit de personal semnificativ, în care efectivele existente abia dacă acoperă turele de 12 ore respectiv 4 polițiști pe zi, rămâne o mare necunoscută, de unde se vor scoate încă 2 polițiști pentru a asigura serviciul de ordine publică în 3 schimburi de 8 ore.

Conform datelor oficiale ale Eurostat, publicate în data de 22 aprilie 2025, deficitul bugetar al României a fost de 9,3% din PIB la finalul anului trecut iar deficitul bugetar pentru primele trei luni ale anului 2025 s-a situat la circa 2,3% din PIB, echivalent cu 44 miliarde de lei. În acest context, ce fac ,,top managerii” din Poliția Română? Intenționează să crească semnificativ cheltuielile instituției prin schimbarea programului de lucru al polițiștilor din structurile de ordine publică și rutieră (structuri cu cel mai mare număr de personal ale instituției) din ture de 12 ore în ture de 8 ore și 3 schimburi pe zi. Probabil vă întrebați în ce manieră această măsură va genera costuri suplimentare? Simplu, în fiecare zi, la fiecare subunitate în parte nu vom mai avea 4 polițiști care să înregistreze ore suplimentare ci 6, o creștere de 50% a cheltuielilor cu orele suplimentare, sumele acordate polițiștilor pentru decontarea navetei vor înregistra o creștere uluitoare de peste 100% prin prisma faptului că în loc de 12 deplasări lunare pe care le au la ture de 12 ore vor avea 22 de deplasări lunare la program de 8 ore în 3 schimburi. De asemenea se vor înregistra costuri asociate acestei modificări, necuantificabile în prezent. De asemenea se vor înregistra creșteri de cheltuieli pe linie de birotică (o creștere de 50% a documentelor elaborate la intrare/ieșire din tură), la combustibilul consumat, dar și o creștere de 50% a timpilor dedicați activităților organizatorice/administrative de birou când polițiștii nu vor fi pe stradă la ore critice deoarece vor participa la ședințe sau instructaje.

În ultimă instanță, vor crește semnificativ numărul concediilor medicale, pentru că riscul ca polițiștii să intre în burnout este foarte mare la program de 8 ore în 3 schimburi, deoarece la ture de 12 ore după fiecare tură de noapte, polițistul are 48 de ore de odihnă, ca atare va fi invariabil mai odihnit și apt de muncă decât după o serie de 6 schimburi consecutive de noapte.

Sindicatul Europol se opune cu vehemență oricărei tentative de schimbare a programului de lucru pentru polițiștii din structurile de ordine publică. “Chiar zilele acestea am transmis conducerii IPJ Arad  o serie de notificări semnate de colegii noștri care se opun argumentat intenției de a se schimba programul de lucru. Vom continua să transmitem notificări pe măsură ce le primim din teritoriu. Până în prezent peste 100 de polițiști din structurile de ordine publică au răspuns la apelul nostru și îi așteptăm și pe ceilalți să ni se alăture demersului”, susțin cei din Europol. 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției