Câteva momente cu mare încărcătură emoțională au fost imortalizate în zilele Revoluției Române de la Arad.

Arădenii care cinstesc sacrificiile pentru libertate sunt așteptați la expoziția „Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste”. De asemenea, Complexul Muzeal Arad a desemnat ca exponat al lunii decembrie, o fotografie deosebită, care reflectă unul dintre cele mai importante momente: Ziua Victoriei, 22 decembrie 1989, ora 12.00, când la televiziunea națională se anunța căderea regimului Nicolae Ceaușescu.

Caravana Eroilor vine și pune în lumină oameni reper, încercați în cele mai dramatice clipe ale neamului românesc, oameni care prin povestea vieții lor pot motiva spre o trăire demnă povestea vieții noastre. Expoziția este deschisă la Arad până în data de 17 ianuarie 2020 și se adresează în principal tinerilor. Prezentarea, acesteia la vernisaj va fi făcută de dr. Bogdan Ivașcu, muzeograf.

Cât privește exponatul lunii la Muzeu, momentul a fost imortalizat pe Bulevardul Republicii (n.a azi B-dul Revoluției) de către Florin Hornoiu, la acea vreme fotograful oficial al Muzeului Județean Arad, cu un aparat foto Canon, cu film-diapozitiv color, 35 mm. Fotografia a fost prezentată, de-a lungul celor 30 de ani, în expoziții de anvergură națională, prima expoziție „Strada” fiind deschisă la Arad, în ianuarie 1990.

Donaţiile generoase, ale participanților la evenimentele din decembrie 1989 și ale revoluţionarilor, pentru colecţia muzeului arădean, au făcut posibilă constituirea unui fond documentar, ce cuprinde 400 de obiecte muzeale, donate în perioada 2004-2016: documente, acte oficiale, fotografii, drapele, insigne, piese de vestimentatie, obiecte cu valoare tehnică.

Expoziţia „Arad – decembrie 1989”, redeschisă în anul 2015, este dedicată arădenilor, oameni obișnuiți, majoritatea anonimi după `90, aflați în centrul schimbărilor, din decembrie 1989 din Arad.

Această expoziție urmărește firul evenimentelor, cronologic, grupate în două perioade distincte în cazul orașului Arad: ziua de 21 decembrie până în după amiaza zilei de 22 decembrie 1989, perioada nonviolentă şi respectiv, din seara zilei de 22 până în 25 decembrie 1989, perioada violentă. Cronologic desfășurarea evenimentelor, din 21-22 decembrie 1989, este ilustrată de materialul foto-documentar, aflat în colecția muzeului, de documentele elaborate în acea perioadă, inclusiv ”Proclamația de la Timișoara” – citită și la Arad

Obiectele personale, fotografiile, mărturiile eroilor de la Arad, răniți sau omorâți în perioada 23-25 decembrie 1989 au un puternic impact emoțional.

Expoziția este realizată cu sprijinul domnului Valentin Voicilă, liderul revoluției de la Arad și fotografului Florin Hornoiu.

Recomandările redacției