statuieMonumentul Marii Uniri, care trebuie amplasat în zona Podgoria s-a spart înainte de a ajunge la destinaţie. Reprezentanții Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad spun că au fost înştiinţați că o bucată a monumentului a fost distrusă în timpul manipulării.
Incidentul a avut loc într-un atelier din China, acolo unde sculptorul braşovean Florin Codre a ales să construiască piesele ce vor compune o coloană a infinitului înaltă de 36 de metri.
De altfel, explicaţiile date de artist responsabililor din Arad sunt tardive, pentru că livrarea trebuia să aibă loc de un an. Monumentul trebuia dezvelit la 1 Decembrie 2012.
Pentru ansamblul monumental va mai plăti şi municipalitatea, 3,6 milioane de lei. Banii trebuie cheltuiţi pentru realizarea infrastructurii pe care va fi aşezat monumentul şi a trei poduri care vor lega coloana din marmură de malurile lacului. Reporterul ProTV a încercat câteva zile să ia legătura cu sculptorul, pentru a oferi explicaţii, însă nu a reuşit. Familia acestuia a spus de fiecare dată că Florin Codre este plecat de acasă iar artistul nu a răspuns la telefon.
Între timp, autorităţile arădene şi reprezentanţii asociaţiei care a avut iniţiativa amplasării monumentului spun că sunt şanse aproape nule pentru ca acesta să fie dezvelit în acest an de Ziua Naţională. Asta pentru că lucrările la infrastructură ar dura jumătate de an, însă nu pot începe îna­inte ca piesele să ajungă la Arad.
Demersurile pentru amplasarea acestui monument au început în urmă cu un deceniu, când ARMMUA a lansat primul concurs naţional pentru realizarea lucrării, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigătoare lucrarea unui artist arădean dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Recomandările redacției