Cel mai așteptat film al anului, Moromeții 2, va ajunge pe marile ecrane din România de abia din 16 noiembrie, însă echipa filmului a pornit deja într-o caravană prin țară încă de la finalul lunii octombrie.

Turneul de promovare organizat de distribuitor și-a propus să ajungă în peste 50 de orașe din țară, în special în cele în care există multiplex sau altă sală de cineva, astfel încât mult-așteptatul film să poată fi văzut de cât mai mulți spectatori.

Printre orașele selecționate se află și Aradul, unde Moromeții 2 va avea parte de o proiecție de gală în data de 11 noiembrie, de la ora 19, la Cinematograful Arta. Ca urmare a numărului mare de arădeni care și-au cumpărat deja bilete la proiecția de gală, organizatorii au luat decizia de a mai proiecta o dată filmul, în aceeași dată, tot la Cinema Arta, însă de la ora 16. Din păcate, la această oră nu va putea fi prezentă și echipa filmului, care va veni doar pentru proiecția de gală de la ora 19.

Centrul Municipal de Cultură Arad menționează că biletele pot fi achiziționate de la o cunoscută cafenea din Arad, iar în ziua proiecției, începând cu ora 14, la casieria Cinema Arta. Prețul unui bilet este de 12 lei sau de 8 lei, în cazul elevilor, studenților și pensionarilor.

Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi. Trailer-ul oficial al filmului poate fi urmărit aici. „E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară regizorul Stere Gulea.

Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români.

În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema.

Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).

Filmările pentru Moromeții 2 au început anul trecut, în septembrie, majoritatea secvențelor fiind turnate în aceeași casă, din același sat (Talpa, județul Teleorman) în care a fost realizat și primul film în 1985.

Pre-producția părții a doua a durat mai bine de un an – casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero.

Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu și Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Șirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeași Dana Bunescu, câștigătoare a 6 premii Gopo până în prezent, pentru montaj și sunet. Machiajul și coafura sunt semnate de Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan. Producătorii filmului sunt Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu. Fotograful afișului oficial este Alex Gâlmeanu.

Moromeții 2 este o producție realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului de Creație al Ministerului Culturii, în colaborare cu două televiziuni, dintre care una este TVR.

Proiectul este susținut de Primăria Municipiului Arad și de Centrul Municipal de Cultură Arad.

Recomandările redacției