Mihai Razvan Ungureanu este de parere ca prin modificarea numarului de magistrati ai CCR s-ar asigura depolitizarea institutiei.

Presedintele Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca a propus Comisiei pentru revizuirea Constitutiei un amendament prin care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sa fie compusa din 27 de judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care sa nu poata fi prelungit. Potrivit acestuia, parlamentarii in functie nu pot fi numiti judecatori ai CCR.

„Deciziile magistratilor CCR trebuie sa fie luate de cate un complet format din 9 judecatori din cei 27 prin tragere la sorti. De asemenea, plata judecatorilor de la CCR trebuie sa se faca in functie de sedinta”, a afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

Crin Antonescu anunta inceperea lucrarilor comisiei de revizuire a Constitutiei

Pe de alta parte, acesta a mai sustinut faptul ca initiativa depusa de membrii formatiunii sale la legea CCR are drept unic scop micsoararea incarcaturii de dosare per judecator.

„De asemenea, se introduce o restrictie care asigura depolitizarea CCR”, a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.

Liderii USL au convenit asupra amendamentelor pentru revizuirea Constitutiei – surse

In initiativa depusa de liderul FC la comisia pentru revizuirea Constitutiei este prevazut faptul ca din 27 de magistrati, 9 vor fi numiti de Presedinte, 9 de Senatul Romaniei si 9 de Camera Deputatilor.

In momentul de fata, articolul 142, alineatul 2 din legea CCR prevede ca CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.

Recomandările redacției