sebis7192 sebis7193 sebis7205 sebis7201 sebis7181 sebis7160O discuție interesantă am purtat zilele trecute cu tânărul investitor Ovidiu Palcu, care la numai 37 de ani a ajuns să aibă o substanțială experiență de afaceri în unele domenii.
Agricultura depinde mult de vreme
„Puțini sunt cei care își aleg, dintr-o firmă de construcții, să lucreze în agricultură. Toți fug de agricultură pentru că aici este într-adevăr muncă multă și trebuie să investești în ceea ce… nu știi dacă, în final, îți vei mai recupera măcar investiția…“ a fost aprecierea succintă a omului de afaceri Ovidiu Palcu, care este cunoscut în domeniul construcțiilor și care, iată, face și agricultură, după cum a spus în discuția purtată săptămâna trecută.
Vizavi de activitatea pe care o face, a subliniat în continuare: „căci sunt puțini cei care trec de la construcții la munca pământului dar fără agricultură nu se poate; este vorba aici de… «papa», adică de mâncare“.
După aceste prime considerații făcute în biroul lui Ovidiu Palcu, pe teren am putut vedea adevărata muncă în agricultură pe care acesta o face.
„Într-adevăr, munca în agricultură este ca la loterie: agricultura este direct legată de condițiile naturale. Dacă nu sunt ploi, este bai; dacă sunt ploi prea multe iar este bai; depinde de situație. Și fiindcă veni vorba: acum chiar că ar fi necesare niște ploi pentru că nu este apă în sol“.
Fără agricultură nu se poate
Deși este conștient de situațiile grele, Ovidiu Palcu a avut unele motive bune pentru a „face“ agricultură.
„Deși de agricultură toți se feresc, fără agricultură nu se poate. Eu am concesionat pământ de la Composesoratul din Sebiș – 255 ha. Un teren plin de mărăcinișuri, arbori; teren care nu a fost lucrat niciodată. Cred că nu a fost nici curățat niciodată. A trebuit să folosesc aici buldozerul și celelalte utilaje pentru a pregăti terenul. În total eu am 720 ha de teren pe care îl lucrez – teren concesionat și luat în arendă și acesta este în zona Sebiș, Voivodeni și Bocsig. Până acum am pregătit 500 ha pentru semănat și până vinerea trecută am avut 320 ha de teren semănat cu porumb, din grupa «Pioneer». Este sămânța mai scumpă dar eu am obținut anul trecut rezultate destul de bune, după cum a fost și secetă: am avut 250 ha semănat și am avut o medie la hectar de 6.500 kg de porumb“ a precizat interlocutorul nostru.
Îmbucurător a fost și aspectul că s-a putut vinde producția ceea ce-l încurajează să continuie.
„Am avut vânzare bună și un preț bun la desfacere, din fericire. Problema este alta: ne vin cu mare întârziere subvențiile. Asta ca să nu mai vorbim de motorină.
Cât privește noile culturi: deja am pregătit 500 ha de teren pentru semănat din care am și semănat 320 ha. Am avut o mobilizare bună și nu este exclus ca în scurtă vreme să se încheie semănatul porumbului. Eu am mai semănat și 50 ha de grâu dar mă axez numai pe cultura de porumb“ – a precizat acesta.
Utilaje performante,
producție bună
Conștient că agricultura modernă și eficientă se face doar cu o cât mai amplă și modernă mecanizare, discuția s-a axat și pe acest domeniu.
„Fără utilaje performante, în agricultură nu poți să ai rezultate, în orice caz pe măsura unor așteptări mai deosebite. Eu am toată gama de utilaje performante pentru agricultură: tractoare, semănători de porumb și grâu, mașini de erbicidat, mașini de administrat îngrășămintele ș.a.“.
Ca o dovadă a celor spuse, pe o tarla tocmai se putea vedea, la lucru, un utilaj deosebit, acționat la bord prin intermediul unei aparturi electronice și care în cabina de comandă avea, firește, aer condiționat.
„Utilajul este performant, după cum se vede iar dacă i se atașează o semănătoare este supravegheată și munca ei; dacă nu seamănă un rând – de exemplu ori intervin alt gen de defecțiuni, acestea sunt semnalate la bord. Totodată se poate vedea și câte boabe pune, și la ce distanță. Cu astfel de utilaje se poate face într-adevăr agricultură eficientă“.
Proiecte noi
Stocarea produselor a fost, de asemenea, în atenția agricultorului Ovidiu Palcu, acesta fiind un aspect important în obținerea unui preț corect pentru produse.
„Sunt acum în faza abordării unui proiect de achiziționare a unui siloz pentru depozitarea și uscarea porumbului, cu o valoare de 1,5 milioane euro. Acest siloz îl voi amplasa undeva în zona Sebișului. Tot acest proiect mai cuprinde și un cântar, cu o capacitate maximă de 50 tone; cabina cântarului are în do­tare și un sistem care va verifica și umiditatea și densitatea porumbului. Deci se poate vedea că utilajele pe care le am sunt moderne, performante și eficiente.
Recent am achiziționat și un utilaj de cules fructe – respectiv mere: toate comenzile acestuia sunt computerizate. Mai am și o mașină de erbicidat și stropit pomi – cu substanțe specifice contra unor dăunători; din toamnă vreau să plantez și eu o livadă cu poni fructiferi – respectiv meri și peri, dintr-o specie foarte productivă, prin urmare m-am pregătit cu utilajele“.
Forța de muncă, o problemă
Ca și alți oameni de afaceri și Ovidiu Palcu s-a plâns că nu prea există forță de muncă din rândul tinerilor.
„Mie nu mi-a plăcut niciodată să fiu plângăreț dar trebuie să v-o spun pe cea dreaptă: nu mai găsești tineri care să lucreze. Ați văzut ce utilaje am în dotare: poți să lucrezi cu ele «la cravată»- cum se zice… Eu am tras mașinile la gard și am pus șoferi pe utilaje.. Și sunt inși care iau ajutor social; și așteaptă ajutorul social și nu merg să muncească. Eu îl am asociat pe fratele meu; am de asemenea oameni de mare încre­dere: nu trebuie să fiu în urma lor, să-i verific. Pe specialistul agronom Marius Popa (zis Tarzan) eu nu trebuie să-l verific, de exemplu. Este foarte important să ai oameni cu care să muncești bine și să fie corecți față de tine. În altă ordine de idei, trebuie spus că înainte de a începe să lucrez la pământ, eu am contactat o firmă de specialitate pentru a stabili ce fel de sol este și ce fel de îngrășământe pot să folosesc. Această probă a costat 25 de mii de roni dar a fost necesară“ – a încheiat Ovidiu Palcu.

Recomandările redacției