actiuniUn marş, o clădire reper pentru municipiu, luminată în albastru, precum şi o serie de alte activităţi au putut des­crie în doar câteva cuvinte, Ziua pentru Conştientizare a Autismului, marcată la Arad.
Seria de acţiuni organizată în municipiu a debutat la Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată a Persoanelor cu Tulburări de Spectru Autist, înfiinţat în proiectul derulat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Ministerului Muncii, centru situat pe strada Baba Novac, din municipiu. Aici, copiii care suferă de tulburări de spectru autist şi familiile acestora au participat la un atelier de creaţie, între orele 12.00 şi 14.00. De la orele amiezii, în Piaţa Avram Iancu s-a derulat o campanile de conştientizare, la care au participat reprezentanţi din organizaţii nonguvernamentale. Orele 19.00 – 19.15 au fost dedicate unui flashmob, pentru ca apoi să fie reali­zată o fundă umană, un moment deosebit pentru copiii autişti.
Aradul s-a alăturat campaniei internaţionale „Light It Up Blue”, pentru copiii autişti, astfel că de la orele serii, Teatrul de Stat „Ioan Slavici“ a fost luminat în albastru.
În cifre oficiale, Aradul are 86 de copii care suferă de tulburarea de spectru autist însă, după cum recunosc şi autorităţile, numărul celor care suferă de această tulburare este mai mare.
Centrul de Consiliere şi Asistenţă Personalizată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi Familiile Acestora s-a înfiinţat în cadrul proiectului „Şi ei trebuie să aibă o şansă – Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist” , implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal. Un număr de 17 copii înscrişi aici beneficiază de servicii şi asistenţă socială pe linie de: socializare, limbaj, autoservire, cognitiv, motric; intervenţii de recuperare timpurie şi consilierea familiilor. În centru se mai pot face înscrieri, condiţiile fiind vârsta până la patru ani şi implicarea părinţilor. Din păcate însă, zeci de copii autişti nu pri­mesc consiliere specializată şi nu sunt nici măcar în evidenţa autorităţilor.

Recomandările redacției