Parcă nu simţim cu adevărat că a venit toamna dacă nu bem un pahar de must. E dulce, aromat, delicios, plin de vitamine și minerale și toată lumea are despre el numai cuvinte de laudă. Unii se grăbesc chiar să ţină cure cu must și cu struguri, convinși fiind că își cresc imunitatea și le e benefic pentru să­nătate. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, iar mustul are și unele dezavantaje.
Beneficiile mustului
Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre, în antioxidanţi, polifenoli, în vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, B6, B1, B2, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cu­pru. Prin stoarcere, odată cu eliminarea sâm­- burilor şi cojilor, o parte din aceşti nutrienţi se pierd. Dar nu toţi! Mustul rezultat rămâne plin de vitamine şi minerale, stimulează acti­vitatea limfatică, elimină radicalii liberi, sus­ţine curăţarea organismului de toxine, întă­- reşte sistemul cardiovascular şi furnizează cantităţi însemnate de calciu, curăţând concomitent ficatul şi rinichii, hrănind sistemul nervos şi endocrin. De asemenea, are efect laxativ şi accelerează tranzitul.
Dezavantajele mustului
E plin de calorii. Prin stoarcerea ori­cărui fruct, se elimină fibrele şi o mulţime de alţi nutrienţi valoroşi, rămânând doar apa şi zahărul. De aceea, mulţi nutriţionişti nu recomandă sucurile de fructe. La fel se întâmplă şi în cazul strugurilor. Mustul re­zultat este dulce, prin urmare bogat în zahăr şi în calorii.
Contraindicat celor cu diabet. În acelaşi timp, mustul are un indice glicemic foarte ridicat, nefiind recomandat celor cu diabet sau celor care sunt la cură de slăbire. „E ca şi cum ai pompa glucoză cu fiecare înghiţitură”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.
Atenție la pesticide! Un alt dezavantaj este acela că strugurii nu sunt spălaţi îna­inte, putând ajunge în must diverse pesticide, azotaţi şi bacterii care dau disconfort abdominal, reflux gastroesofagian etc.
Sfaturi atunci când consumaţi must
l Dacă aveţi aciditate gastrică, alergii la aditivi alimentari/pesticide sau fluctuaţii glicemice, consultaţi un medic de specialitate înainte de a vă turna un pahar must.
l Nu beţi must imediat după masă sau în timpul mesei deoarece dacă rămâne blocat cu alte alimente, fermentează.
l Pentru a opri din fermentaţie mustul din sticlă, un truc ar fi să adăugaţi o jumătate de tabletă de aspirină la un litru de must. În felul acesta, ţinut la frigider, în sticlă, vă puteţi bucura de el pentru o perioadă mai mare de timp.

Recomandările redacției