Numărul deceselor provocate de gripă creşte de la o zi la alta. Bilanțul a ajuns la 34 de români care au murit de când a început sezonul virozelor respiratorii, cinci fiind din județul Arad. Conform raportărilor medicilor, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Ministerul Sănătății a informat Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, timp de patru zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Ministerul Sănătății continuă să supravegheze atent evoluția gripei în toată țara. Împreună cu Ministerul Educației, se continuă triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității în unitățile școlare.

Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada următoare.

Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioada limitată de timp se vor aplica punctual.

De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar dozele de vaccin.

Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Se recomandă populației să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

Respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul parții interne a articulației cotului);

Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

Continuarea vaccinării antigripale

În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

Simptome

Față de alte viroze respiratorii, gripa debutează brusc, cu febră mare, frecvente dureri de mușchi și articulații,durere de cap și stare generală alterată. Spre deosebire de gripă, debutul virozelor respiratorii este lent, se remarcă rinoreea, tusea și răgușeala. Virusurile gripale se transmit de la om la om prin tuse și strănut.

Există însă și riscul transmiterii prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale. Se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos (alimentație bazată pe fructe și legume, odihnă și mișcare), evitarea automedicației și prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, pentru diagnostic și tratament imediat.

Singura cale prin care ne putem proteja constă în vaccinare şi în măsurile de igienă minime.

Recomandările redacției