Sentinţa a fost pronunţată în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu este acuzat de trafic de influenţă. Magistraţii Tribunalului Timiş l-au condamnat pe Ioţcu la patru ani de închisoare cu executare, în timp ce ceilalţi doi inculpaţi din dosar au primit pedepse cu suspendare. Alin Pătrașcu (administratorul societății SC Medicare Tehnics) și Adrian Nedelciu (fost director executiv în cadrul Direcției Tehnice Investiții din CJA) au primit un an şi nouă luni cu suspendate, respectiv doi ani cu suspendare sub supraveghere. De asemenea, s-a dispus confiscarea sumelor de 35.000 de lei şi 10.000 de euro. Sentinţa nu este definitivă. Din informaţiile noastre, avocaţii lui Ioţcu vor să înainteze apel. Nicolae Ioţcu a fost prins în flagrant în 24 iulie 2015, primind 10.000 de euro, după ce a mai primit în prealabil suma de 35.000 de lei pentru a-şi exercita influenţa pentru atribuirea unui contract de achiziţie publică la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Trimişi în judecată de DNA

Fostul președinte CJA, Nicolae Ioţcu, Adrian Nedelciu, director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din cadrul CJA, şi Alin Mircea Pătrașcu, administratorul societăţii Medicare Technics SA au fost trimiși în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupție, în luna august 2015. Ioţcu şi Nedelciu sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în timp ce, Pătrașcu este acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2012, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a pretins de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, administrator al unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică referitor la „Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad“, în valoare de 1.600.000 de euro. De asemenea, tot atunci,Adrian Nedelciu, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice Investiții în cadrul Consiliului Județean Arad a acceptat promisiunea remiterii de către inculpatul Pătrașcu Alin Mircea a unor sume de bani pentru a determina funcționari din subordine să atribuie preferențial contractul respectiv. Atât Nicolae Ioțcu, cât și Adrian Nedelciu au pus funcționarii administrației să întocmească un caiet de sarcini preferențial. Mai departe, cărțile au fost făcute astfel încât să câștige cine trebuie licitația, în toamna anului 2014.

Ioţcu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie

Pe 22 iulie 2015, Ioțcu a primit printr-un intermediar de la Pătrașcu, suma de 35.000 lei, iar Nedelciu, 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv. Pe 24 iulie 2015 inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 euro, urmând ca în cursul lunii august 2015 inculpatului să-i fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului. Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.

Recomandările redacției