iotcuJudeţul nostru este într-o situaţie imposibilă, determinată de situaţia juridică neclară, dar şi de starea deplorabilă în care se află două drumuri importante – atrage atenţia, conducerea Consiliului Judeţean. „Vom ajunge în situaţia de a nu mai putea face anul acesta nimic cu drumurile Arad – Şiria şi Arad – Felnac“, a spus ieri, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, care cere Guvernului urgentarea problemei acestor drumuri, precum şi a celorlalte tronsoane cuprinse şi apoi scoase din PNDI. În timp ce drumurile se degradează atât de tare încât lucrările de reparaţii nu-şi mai au rostul, birocraţia complică grav lucrurile.
Drumurile Arad – Şiria şi Arad – Felnac sunt deocamdată, drumurile nimănui. Asta datorită situaţiei juridice ambigue în care se află. Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu cere Guvernului şi Ministerului Dezvoltării să vină repede cu soluţii concrete, prin care să clarifice situaţia administrării drumurilor cuprinse în fostul Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Şi asta pentru că, Legea 21 din 7 martie 2013 prevede ca sectoarele de drum la care nu au început lucrările de construcţie, preluate în administrare de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Admi­nistraţiei Publice de la beneficiarii finali se retransmit în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale. Pentru cele pe care au fost demarate lucrări, cum este cazul drumului Arad-Şiria, tot această lege spune că vor fi continuate lucrările, cu finanţare de la Guvern. În niciun caz – spune conducerea CJA – nu se precizează de când sau cum, iar protocoalele de predare-primire lipsesc. Drumurile incluse în PNDI nu mai sunt ale Guvernului, dar nu sunt nici ale administraţiilor locale, fiind predate însă constructorului care a licitat execuţia. De la apariţia legii a trecut aproape o lună şi jumătare, iar normele de aplicare a acestor măsuri nu au fost stabilte. „În justificarea opririi lucrărilor pe drumurile cuprinse în PNDI ni s-a spus că nu sunt bani. Ca să ştie şi cetăţenii, nu s-a făcut nicio referire la anumite ilegalităţi trâmbiţate de unii reprezentanţi ai USL, care trebuiau să apere interesele judeţului“, spune Nicolae Ioţcu.
Nici reparaţiile nu mai ajută la nimic
Preşedintele CJA spune că a solicitat personal unei delegaţii de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prezentă la Arad săptămâna trecută să fie luate măsuri urgente, pentru cele două drumuri jude­ţene, dar şi pentru cele ale primăriilor din judeţ. „Trebuie să spun că această lege, e una «şchioapă» pentru că nu dă termene şi nici sancţiuni. Cetăţenilor nu le poţi spune că din cauza birocraţiei nu faci drumurile, asta pe lângă faptul că facem mari eforturi pentru a găsi soluţii pentru realizarea investiţiilor. Există o serie de paşi care mai trebuie realizaţi pentru drumurile să reintre în administrarea autorită­ţilor publice locale, adică a pri­măriilor, respectiv a Consiliului ­Judeţean. În plus, amânarea rezolvării problemei va crea mari întârzieri pentru dema­rarea procedurilor necesare înce­perii lucrărilor“, explică Nicolae Ioţcu.
Pe drumul Arad – Şiria, situaţia este cu atât mai complicată cu cât, prevederile legii deja controversate arată că, pe tronsoanele pe care au fost demarate lucrări în baza fostului program PNDI vor fi continuate investiţiile de către Guvern. „Solicit Guvernului să clarifice această situaţie cât mai repede şi să se decidă dacă va continua să finanţeze proiectul Arad-Şiria ori va face procedurile pentru a-l transmite Consiliului Jude­ţean”, spune preşedintele CJA.
În plus, conducerea CJA este intrigată de un proiect anunţat de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, conform căruia, o nouă agenţie va prelua programe de reabilitare, în ciuda procesului de regio­nalizare ce stă să înceapă. „Avem parte de un Guvern care vorbeşte despre descentralizare şi autonomie locală, dar care practic centralizează în mâna unui singur om – Liviu Dragnea – patru programe importante prin care administraţiile locale primeau finanţare. Este vorba despre PNDI, OG7, HG 577 şi OG 40. Domnul Dragnea vorbeşte de regionalizare şi descentralizare, dar se pare că în realitate vrea o recentralizare”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Recomandările redacției