tbc 1Noul spital TBC din municipiu va fi gata mai repede decât au estimat autorităţile iniţial. Dacă în contractul de construcţie se preciza că noua construcţie în care se vor muta pacienţii secţiilor TBC va fi gata în primăvara anului viitor, reprezentanţii judeţului spun că este posibil ca bolnavii să fie trataţi în noul spital, chiar la finalul acestui an.

La ora actuală, se lucrează la partea de finisaje interioare, urmând ca în această iarnă spitalul să fie funcţional. Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, aflat joi, 18 septembrie, într-o vizită de lucru, s-a declarat mulţumit, estimând că noua secţie va fi gata înainte de expirarea termenelor contractuale.

„Am fost pe şantierul construcţiei noilor secţii TBC al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Investiţia este realizată din fondurile Consiliului Judeţean, iar la final, valoarea acesteia va fi de 15 milioane de lei, toţi banii alocaţi de judeţ. Prin realizarea acestei investiţii reuşim să mutăm secţiile TBC din centrul municipiului Arad şi în acelaşi timp să oferim condiţii corecte, conform standardelor europene pentru bolnavii care ajung în aceste secţii“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliul Judeţean Arad.

Standarde europene pentru serviciile medicaletbc 2

În prezent, secţia TBC funcţionează într-o clădire retrocedată, pentru care Consiliul Judeţean Arad plăteşte lunar chirie: 12.800 de lei către Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului. Astfel, noua construcţie este ridicată pe un teren de aproape un hectar, situat la ieşirea din municipiul Arad, proprietate a Consiliului Judeţean. Suprafaţa pe se întinde noua secţie este de 8.006 metri pătraţi, astfel încât aceasta să îndeplinească toate condiţiile pentru a fi autorizată şi clasificată. Suprafaţa pe care se va întinde noua secţie este de 4.500 de metri pătraţi. „Clădirea în care funcţionează secţiile TBC este una retrocedată, condiţiile pentru pacienţi fiind anormale. Constructorul şi-a îndeplinit obligaţiile, procentul de realizare fiind de 70 la sută din totalul investiţiei. În următoarea perioadă, după sosirea echipamentelor cu care va fi dotată clădirea ne vom apropia chiar de final. Finalul investiţiei va fi cu siguranţă înainte de cel prevăzut în contract – aprilie 2015. Sperăm deci că, în iarna aceasta vom face şi mutarea întregilor secţii din Arad, în această nouă clădire“, a mai spus Nicolae Ioţcu.

Noul spital TBC din cartierul Grădişte va avea 120 paturi, din care 50 pentru pneumologie şi 62 pentru ftiziologie. „Secţia actuală este una dintre cele mai mari probleme a sistemului de sănătate arădean, problemă care va fi în curând rezolvată complet. Pentru această clădire retrocedată, Consiliul Judeţean plătea o chirie substanţială şi nu putea face nicio investiţie aici. Nu era posibilă acreditarea. Această unitate va fi un model internaţional, care respecă toate standardele privind tratarea pacienţilor cu afecţiuni pulmonare”, a susţinut managerul Spitalului județean, Teodora Olariu.

 

Recomandările redacției