• Interviu cu Gligor Costuț, primarul comunei Cărand

Pe Gligor Costuț, primarul comunei Cărand, îl cunosc de ani de zile. Este o persoană devotată, conștiincioasă, având toate calitățile necesare unui primar. Pentru mulți este un model.
Săptămâna trecută, am făcut o vizită de documentare în comuna pe crae o conduce. L-am găsit la birou, făcându-și programul pe a doua zi. Înainte de a ne deplasa împreună pe teren i-am adresat câteva întrebări.
– Domnule primar, vă mulțumește ceea ce ați realizat până acum, anul acesta? Vă întreb pentru că se apropie sfârșitul anului și este o vreme a bilanțului.
– Mi-ați adresat o întrebare foarte bună. Într-un fel, pot spune că sunt mulțumit de realizări, dar pe de altă parte, trebuie spus că se putea mai mult. Eu zic că este totuși bine. Dar să vă relatez despre lucrările pe care le vom vedea după ce încheiem discuția.
– Din câte am văzut aveți mai multe obiective finalizate, dar și o serie de proiecte. Care sunt acestea?
– Am finalizat lucrările la capela de la Cărand, un obiectiv care a fost solicitat de multă vreme de cetățeni. De asemenea, se lucrează la reabilitarea școlii primare din Seliște, executăm lucrări de reabilitare la dispensarul uman din Cărand, suntem în faza de finalizare a lucrărilor de pavare a străzilor din Seliște… Dar lucrăm și la multe alte proiecte. Este vorba de capela din satul Seliște, proiectul de reabilitare a școlii cu clasele I-IV din Cărand, suntem în faza de lucrare la un alt proiect pentru un laborator, sală de sport și o magazie de lemne pentru școala cu clasele V-VIII din Cărand. Se mai lucrează la studii de fezabilitate pentru parcări în comuna Cărand, un proiect care se desfășoară prin GAL Valea Crișului. De asemenea, avem în vedere să facem un alt proiect pentru ridicarea unei clădiri care să adăpostească o autospecială de stins incendii, care va putea astfel să aibă plinul cu apă făcut în orice moment, chiar și pe timpul gerului.
– Dar cu reprezentanții autorităților județene cum colaborați?
– Avem o colaborare foarte bună cu domnul președinte al Consiliului Județean. Primăria și Consiliul Județean am decis să turnăm împreună un covor asfaltic pe lungimea de cinci kilometri între Cărand și Sebiș.
– Din câte am observat, sunt multe lucruri pe care ați reușit să le înfăptuiți.
– Vedeți și dumneavoastră câte am face dacă am avea bani, dar noi, aproape că nu avem nici acel puțin pe care ar trebui să-l avem. Ce să facem, asta e viața, astea sunt vremurile în care trăim, dar să știți că este o vorbă, că românul a trăit tot cu speranța și până la urmă…

Oamenii sunt mulțumiți de primarul lor
Unul dintre sătenii cu care am stat de vorbă despre modul în care este administrată comuna susține că până la urmă rezultatele vorbesc. „Degeaba spunem noi într-un fel sau altul, că se vede cu ochiul liber ceea ce s-a făcut în comună”, susține acesta. În discuție intervine și altă persoană: „Eu zic că a făcut destule și continuă să facă, dar în limita banilor. Vedeți, avem trotuare pe unde ne putem duce și noi cu bicicleta, ceea ce este un lucru foarte bun. Cât despre primar, acesta este un om deosebit. De când a venit el, s-au mai terminat cu frecușurile astea din Primărie, care nu au făcut bine comunității noastre. De când este dumnealui primar, avem și noi o sărbătoare a comunei, unde ne mai întâlnim și discutăm una, alta. Eu zic că este omul de care a avut nevoie comuna noastră și îl ajutăm și noi… Despre personalul din Primărie, nu ai ce să zici. Sunt toți la locul lor și ne respectă. Numai să le dea Dumnezeu sănătate la toți și Sărbători Fericite!”
Voicu Sida

Recomandările redacției