dieta-alimentatieActivităţile zilnice din ce în ce mai numeroase, orele peste program la serviciu, dar şi stresul fac ca pe zi ce trece să alocăm tot mai puţin timp meselor.

Într-o epocă a vitezei, mâncatul pe fugă a devenit un obicei alimentar pentru foarte mulţi dintre noi. Chiar dacă acest obicei  are numai dezavantaje, continuam să luăm micul dejun în timp ce ne îmbrăcăm, prânzul în timp ce mai trimitem un e-mail şi cina în timp ce ne uităm la televizor.
Dacă înainte cu ceva vreme se considera că problema îngrăşării cu mesele rapide era că mănânci prea mult şi te saturi înainte să fii conştientă de asta, lucrurile se pare ca stau şi mai rău. Creierul are nevoie de 15-20 de minute pentru a percepe sentimentul de saţietate. La fel de importantă este şi digestia, iar organismul are nevoie de sucurile gastrice produse de stomac pentru a demara procesul de digestie. Dacă  înfulecăm într-un timp record, aceste sucuri gastrice nu au timp să se degaje şi te poţi alege cu o gastrită în toată regula.
Potrivit nutriţionistului Lygia Alexandrescu, soluţia este mâncatul la ore fixe. Dacă nu am mâncat până la ora 10.00, putem considera că am sărit peste micul dejun. În principiu, între orele 12:00 şi 14:00, ar trebui să luăm prânzul, atunci când reuşim să ne deconectăm de toate sarcinile pe care le avem şi ne putem concentra la masă. În privinţa cinei, dacă nu vrem să ne trezim a doua zi mai obosiţi decât ne-am culcat, ar trebui să mâncăm cu doua ore înainte să mergem la culcare.

Iată câteva sfaturi despre cum putem să luăm un prânz sănătos sau o gustare nutritivă la serviciu:
–    Planificăţi mesele pe care urmează să le iei a doua zi. De exemplu, la cină se poate găti o porţie suplimentară care poate fi împachetată chiar după masă de seară de acasă;
–    Dacă nu ai timp de ieşit la restaurantul din apropiere, atunci sertarul biroului trebuie să fie aprovizionat corespunzător şi să furnizeze gustarea rapidă şi sănatoasă (conservă de fructe dietetică, fructe uscate, biscuiţi din graham dietetici, nuci, alune de pădure sau conservă de ton în suc propriu).
–    Dacă există un frigider în birou gustarea ta poate consta într-un iaurt degresat, brânză, salată de fructe, fructele proaspete, fresh de fructe sau de roşii.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției