accidenteNumărul accidentelor de muncă înregistrate la nivel de Arad este în creş­tere, faţă de anii precedenţi. Potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă, în 2012 s-au înregistrat 82 de astfel de accidente, soldate cu 5 decese şi 80 de persoane accidentate şi în incapacitate temporară de muncă. În anii precedenţi, numărul accidentelor la locul de muncă a fost mai mic., numai faţă de 2011, creşterea fiind de 16,6 la sută.
În 2012 a fost înregistrat un accident colectiv de muncă – de circulaţie, în care au fost accidentate trei persoane cu incapacitate temporară de muncă. „Din cele 85 de persoane accidentate, patru au fost implicate în accidente de muncă de traseu, o persoană accidentată ca urmare a unei agresiuni în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, o alta a fost accidentată în timp ce se afla în perioada de testare profesională în vederea angajării, iar alte două s-au accidentat în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu în afara gra­niţelor ţării. De asemenea, nouă persoane au fost implicate în accidente de muncă de circulaţie, re­prezentând un procent 10,5 la sută din totalul persoanelor accidentate. Mulţi angajaţi nu conştientizează pe deplin importanţa măsurilor de protecţie. În plus, contextul economic determină din ce în ce mai multe persoane să accepte lucrul în condiţii nesigure. Angajatii trebuie să se sesizeze dacă nu li se respectă drepturile de a fi protejati şi instruiți conform legislaţiei în vigoare, dar din păcate nu mulţi dintre ei ştiu că există legi care reglemen­tează aceste aspecte sau ce presupun acestea“, precizează Vanci Valentin, inspector şef al ITM Arad. Mulţi dintre accidentaţi au rămas inva­lizi astfel că au rămas chiar şi doi ani în incapacitate de muncă. Aste opt accidente accidente mortale care în urma cercetării au fost avizate ca fiind accidente în afara muncii şi şase accidente de muncă mortale petrecute pe raza judeţului Arad, au fost înregistrate în societăţi cu sediul pe teritoriul altor judeţe.
Inspectorii de muncă spun că cele mai multe cauze pentru producerea accidetelor de muncă sunt: neaten­ţia, oboseală, nerespectarea norme­lor de circulaţie privind viteza de deplasare, depăşirile în trafic, mane­vrele imprudente ale conducătorilor auto, deficienţe de pregătire şi formare a personalului şi necunoaşterea tehnologiilor de lucru la locul de muncă.

Recomandările redacției