Numărul poliţelor PAID în vigoare la finalul lunii martie a scăzut la 333.091, mai puţine cu 1,3% faţă de luna februarie, şi cu 32% faţă de nivelul înregistrat la finalul aceleiaşi luni din anul precedent, potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Din cele peste 333.000 de poliţe, consemnate la finalul lunii martie 2013, cele mai multe erau în Muntenia (22,2%), respectiv în Bucureşti (17,6%). Podiumul este încheiat de Moldova, cu 15,2% poliţe din total. Procentaje importante au fost înregistrate şi în Transilvania (12,8%), Dobrogea (8,5%), Oltenia (7,3%), Banat (5,8%), Crişana (5,2%), Bucovina (3%) şi Maramureş (2,4%).

Conform datelor, în funcţie de distribuţia pe tipul de locuinţă, cele mai multe (63,2%) era de tip A, iar restul de tip B. Totodată, 57,7% dintre locuinţele asigurate proveneau din mediul urban, în timp ce restul este deţinut de rural. Cele mai multe poliţe vândute în luna martie (541) au fost în ziua de 14 a lunii.

Pool-ul a fost constituit ca societate de asigurare, în luna noiembrie 2009, de către 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări), acţionari PAID.

Organizaţia reprezintă o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Potrivit prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc şi funcţionează pe principiul solidarităţii, adică se aplică acelaşi nivel de primă de asigurare pentru orice locuinţă, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.

Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, şi de 10 euro pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.


 


Sursa: Agerpres Economic

Recomandările redacției