nupLa Arad, toate dosarele privind presupusele fraude la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu care au fost soluţionate până ieri de procurorii arădeni – adică mai mult de jumătate din totalul de 330 – au primit rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP), anunţă Mediafax.
Reprezentanţii parchetelor de pe lângă judecătoriile Arad, Lipova, Ineu, Gurahonţ şi Chişineu-Criş au declarat că până ieri, niciunul din cele 330 de dosare deschise anul trecut în judeţ privind posibile fraude la re­ferendum nu a fost soluţionat cu începerea urmăririi penale.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad au fost în lucru cele mai multe dosare de acest fel, adică 177.
„Au fost soluţionate 144 dintre acestea, toate cu neînceperea urmăririi penale”, a precizat purătorul de cuvânt al instituţiei, procurorul Flavius Chiş.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, din 64 de dosare, au fost soluţionate un număr de 36, toate cu neînceperea urmăririi penale. La Parchetul de pe lângă Jude­cătoria Gurahonţ, au fost închise 24 din cele 34 de dosare, fără să fie dovedidă vreo infracţiune la referendum. De asemenea, la parchetele de pe lângă judecătoriile din Ineu şi Chişineu-Criş, au fost soluţionate jumătate din cele 15, respectiv 40 de dosare, toate cu neînceperea urmăririi penale. Din totalul de 330 de dosare, procurorii din judeţ mai au în lucru aproximativ 130 de dosare, afirmând că timpul de soluţionare depinde de poliţiştii implicaţi în anchete.
Cercetările au fost începute în toamna anului trecut, la cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care a transmis parchetelor locale date privind posibile nereguli înregistrate la referendum.
Cercetările demarate la acea vreme au vizat nereguli care ar fi avut loc în cadrul unor secţii de votare, precum suspiciuni de vot multiplu, CNP-uri invalide sau persoane decedate trecute pe listele electorale.

Recomandările redacției