Cazul tragic al unei copile în vârstă de 14 ani, care şi-a găsit sfârşitul în urma unui aparent început de viroză banală, a zguduit lumea medicală arădeană şi a redus la tăcere Liceul de Artă Sabin Drăgoi. Fata a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad de către familie. Iniţial, medicii au crezut că au de a face cu un caz de tuberculoză, însă pentru că nu există o astfel de secţie la Arad, specializată pentru copii, au decis ca fata să fie transportată de urgenţă la Timişoara. Între timp, cadrele medicale au constatat că victima ar fi avut un virus gripal  care a cauzat o stare septică gravă.
„Pacienta s-a prezentat la spital având o stare clinică foarte gravă, cu insuficienţă respiratorie acută. Înainte de a se prezenta la Unitatea de Primiri Urgenţe a efectuat un tratament de cinci zile la domiciliu, crezându-se că este vorba despre o simplă viroză. Iniţial suspiciunea radiologică a fost de tuberculoză pulmonară, fapt pentru care s-a luat decizia transferului la secţia de la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara. Ulterior, evoluţia fiind galopantă, probabil că vorbim de o formă atipică de o viroză hipertoxică, cu efecte catastrofale asupra organismului. Poate fi vorba despre un virus gripal A5H1N1, însă nimeni nu ştie deocamdată sigur. Este o tragedie, care se întâmplă în acest spaţiu al virozelor. Nu am putea spune că vina ar putea aparţine cuiva. Debutul bolii a fost ca o viroză banală, evoluţia ulterioară a încadrat-o însă într-o dramă medicală. Am iniţiat o anchetă internă pentru a stabili cu exactitate care sunt cauzele care au condus la această tragedie“, ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Ce virus a cauzat moartea copilei, medicii vor afla însă de abia după ce va fi efectuat examenul necroptic.
Totodată Direcţia de Sănătate Publică Arad va demara o anchetă în acest caz. „În acest moment se derulează o anchetă, în cadrul căreia vom stabili contacţii atât de la şcoală, cât şi de la domiciliu, cu scopul protejării acestora. După simptomatologie, pare să fie vorba de gripă. Cei care au intrat în contact cu victima li se va recomanda urmarea unui tratament“, ne-a declarat dr. Gabriela Ţârle, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Profesorii liceului de unde provenea fata spun că eleva nu a mai fost la şcoală de la începutul săptămânii şi că în cursul zilei de miercuri au aflat des­pre decesul acesteia. „Eleva era în clasa a VII-a şi s-a înscris în şcoala noastră de abia din data de 15 ia­nuarie, odată cu începerea semestrului II. Fata a venit de la Pecica şi avea rezultate bune la învăţătură. A venit la şcoală până vineri, iar aseară (n.r. miercuri) diriginta fetei mi-a comunicat tragedia. Am discutat cu colegii fetei, care erau şi ei bulversaţi de aflarea veştii. De asemenea, medicul şcolii a verificat starea lor de sănătate, totul fiind sub control“, ne-a declarat profesoara Dorina Trandafir, directoarea Liceului de Artă Sabin Drăgoi Arad.

Recomandările redacției