Trecem printr-o perioadă dificilă din toate punctele de vedere. Criza economică a afectat multe regiuni. Din acest motiv, se caută soluţii pentru a veni în ajutorul celor mai afectate zone. În acest sens, printre multele zvonuri negative, vine şi  o ştire pozitivă tocmai de la Parlamentul European.

Pachetul propus de Comisia Europeană pentru regiunile cele mai afectate de criză, a trecut de votul Parlamentarului European. REACT-EU este un exemplu al politicii de coeziune care face parte din redresarea după pandemie. Întreprinderile și sectorul sănătății au fost puternic afectate în ultimele luni și această finanțare va fi o gură de aer proaspăt.

Pachetul REACT-EU vine să completeze două inițiative anterioare de investiții în răspunsul la Covid-19 livrate prin politica de coeziune. Parlamentul European a adoptat astăzi poziția sa în primă lectură cu privire la regulamentul propus, confirmând acordul politic de compromis la care s-a ajuns cu Consiliul în luna noiembrie. Spuneam în urmă cu aproximativ o lună de zile, atunci când s-a confirmat acordul politic, că REACT-EU va veni ca o gură de oxigen pentru toate țările europene. Trebuie precizat că regiunile și orașele din Europa vor primi resurse suplimentare la o rată de cofinanțare a UE de 100% pentru mai multe măsuri de redresare pe o perioadă chiar mai lungă de timp”, a explicat europarlamentarul PNL.

Propunerea REACT-EU urmărește modificarea Regulamentului privind dispozițiile comune pentru fondurile de coeziune 2014-2020. Prin amendamentele depuse în cadrul comisiei pentru muncă (EMPL), care au vizat redresarea economică și socială, în coordonare cu raportorul din comisia pentru dezvoltare regională, am reușit să obținem un buget suplimentar de 47,5 EUR, care poate fi utilizat până la sfârșitul anului 2023, dincolo de propunerea inițială a Comisiei din 2022.

Negocierile interinstituționale au început pe baza mandatului adoptat în REGI, iar în conformitate cu evoluțiile procesului de recuperare și pe baza cererilor motivate ale statelor membre, am obținut creșterea flexibilității în cadrul cheltuielilor de coeziune și am reușit să obținem introducerea eligibilității retroactive de la 1 februarie 2020. Astfel aceste fonduri vor întări rolul autorităților locale și regionale și al societății civile.

Anul 2020 este fără îndoială anul de întrerupere al UE, dar și anul reparațiilor. REACT-EU este un exemplu în acest sens”, a concluzionat europarlamentarul Gheorghe Falcă, raportorul REACT-UE în cadrul comisiei de muncă din Parlamentul European.

Recomandările redacției