Asociația Oierilor de Munte Retezat Hațeg solicită să se includă în Legea Muntelui, o subvenție pentru crescătorii de ovine. Această nouă subvenție ar urma să-i ajute pe oierii români să lupte cu schimbările climatice.

Sprijinul cerut de oieri ar urma să fie integrat în Legea Muntelui, o lege mult așteptată de fermierii români.

Reprezentanții asociației spun că, Legea Muntelui dă bine pe hârtie, dar până la o aplicare eficientă este cale lungă. Un miliard de euro ar urma să fie investit în 10 ani, pe diferite măsuri de subvenții.

Asociația a cerut finanțare și pentru instalații de uscat fânul sau de uscat iarba, sprijin care să fie introdus în Legea Muntelui.

Legea Muntelui a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, pe data de 19 iulie 2018. Aceasta aduce noi subvenții și ajutoare pentru fermierii români, dar și facilități fiscale importante: subvenționarea achizițiilor animalelor de rasă productive care se adaptează ușor condițiilor existente, climă, pantă, altitudine, substrat geologic, în zona montană, înregistrate în Registrul Genealogic; sprijinirea agricultorilor care practică transhumanța; încurajarea producției de lapte etc.

Recomandările redacției