traficUn reprezentant al organizaţiei ame­ricane MATOO (Men Against The Traffi­cking of Others – Bărbaţi Împotriva Traficării Celorlalţi) se află zilele acestea la Arad, pentru a se întâlni cu autorităţile şi ONG-urile implicate în lupta împotriva traficului de persoane. Matt Steele susţine că MATTO a fost înfiin­ţată în 2010, având cartierul general în SUA, dar a ajuns să lucreze Spania, Filipine şi Anglia, unde a început să înregistreze rezultate notabile. „Am ve­nit în România pentru a explora opţiunile pe care le avem. Nu avem încă un birou deschis aici. La Arad am venit să luăm legătura cu organizaţiile locale, cu Poliţia, să luăm pulsul celor care luptă cu traficul de persoane, să vedem dacă e un loc po­trivit unde să ne implicăm. Trebuie să ştiţi că în lupta noastră împotriva traficului de persoane, noi ne concentrăm pe cerere, nu pe ofertă. Majoritatea organizaţiilor se concen­trează pe eliberarea femeilor, pe reintegrarea lor în societate, dar nu luptă împotriva cauzelor, or, dacă nu există cumpărător (n.r.- client), nu exis­tă nici sclav”, ne-a declarat Matt Steele.
Vor pedepsirea clienţilor
Acesta mai spune că asociaţia militează şi pentru pedepsirea clienţilor, făcând lobby în acest sens pentru înăsprirea sancţiunilor aplicate celor care apelează la serviciile prostituatelor. Un alt mijloc folosit în lupta împotriva acestui fenomen este educaţia. „Pe de o parte, mergem în şcoli şi le vorbim băieţilor despre consecinţele traficului de persoane, combatem mituri precum cel că prostituatele au ales această cale nesilite de nimeni. Am constatat că şi în România există aceleaşi mituri, care transformă copiii şi femeile în simple obiecte. Astfel, creşte industria traficului de persoane, pentru că nu mai privim victimele ca pe o fiică, mamă sau soră, ci ca pe un obiect de la care primim un serviciu. Când bărbaţii gândesc aşa, traficul creşte”, mai spune Steele. MATTO nu se concentrează însă doar asupra tinerilor din şcoli, ci şi asupra adulţilor care se află la prima abatere, pentru că aceştia au toate şansele să repete fapta şi să contribuie la creşterea traficului. „Încercăm să-i facem pe aceşti bărbaţi să înţeleagă care sunt urmările traficului de persoane. Îi introducem într-un program de re­educare, unde li se vorbeşte despre acest fenomen, sunt duse să le vorbească chiar victime ale traficului de persoane, care sunt de acord să-şi împărtăşească experienţele. De ase­menea, le vorbesc experţi în sănătate, jurişti, poliţişti. Rezultatele arată că rata de recidivă a celor care trec prin acest program a fost redusă cu 66%”, a mai spus Matt Steele.
Întâlniri la nivel înalt
Americanul este ajutat pe parcursul vizitei sale în România de un arădean, Emanuel Popa. Acesta povesteşte că reprezentantul MATTOO a avut întâlniri la Bucureşti cu ministrul de Interne, Radu Stroe, cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, cu conducerea Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, cu cei de la Agenţia Naţio­nală Antidrog, de la Prefectura Capitalei, Poliţia Capitalei şi de la Ministerul Afa­cerilor Externe. „La Arad, la Consiliul Judeţean, am organitat o întâlnire în parteneriat cu Pro Prietenia şi Ca­binetul Parlamentar al deputatului Claudia Boghicevici. Au participat 18-20 de instituţi”, susţine Emanuel Popa.

Recomandările redacției