Unele ţări se opun angajamentului de a elimina treptat combustibilii fosili într-un acord COP28 privind schimbările climatice, punând în pericol încercările ca discuţiile ONU privind schimbările climatice să îşi asume un angajament dur pentru prima dată în 30 de ani privind încetarea utilizării petrolului şi gazelor naturale. Observatorii din cadrul negocierilor au spus că Arabia Saudită şi Rusia insistă ca COP28 să se concentreze doar pe reducerea poluării climatice, fără a menţiona combustibilii fosili care o cauzează.La începutul acestei săptămâni, OPEC a trimis o scrisoare prin care îi îndeamnă pe membrii săi şi aliaţii producători de petrol să respingă orice menţiune despre combustibilii fosili în acordul final la summit. Scrisoarea avertizează că ”presiunea nejustificată şi disproporţionată împotriva combustibililor fosili ar putea ajunge la un punct de cotitură” în discuţii.

Într-o declaraţie pentru Reuters, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a refuzat să comenteze scrisoarea, dar a spus că OPEC doreşte să menţină concentrarea summitului pe reducerea emisiilor cu efect de încălzire a climei şi departe de sursa lor principală, cărbune, petrol şi gaze. ”Lumea necesită investiţii majore în toate energiile, inclusiv în hidrocarburi. Tranziţiile energetice trebuie să fie juste, echitabile şi incluzive”, a spus el.  A fost prima dată când Secretariatul OPEC a intervenit în discuţiile ONU privind schimbările climatice cu o astfel de scrisoare.

Pe de altă parte, cel puţin 80 de ţări, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană şi multe naţiuni sărace, vulnerabile la schimbările climatice, cer ca un acord COP28 să ceară în mod clar încetarea eventuală a utilizării combustibililor fosili.Alte ţări, inclusiv India şi China, nu au susţinut în mod explicit eliminarea treptată a combustibililor fosili la COP28, dar au susţinut un apel popular pentru stimularea energiei regenerabile. Pentru a îndeplini obiectivul global de a menţine încălzirea climatică cu 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale.”1,5 nu este negociabil şi asta înseamnă încetarea combustibililor fosili”, s-a spus la conferință.

Cea mai recentă versiune a textului de negociere, arată că ţările încă iau în considerare o serie de opţiuni, de la acceptarea unei ”eliminări treptate a combustibililor fosili în conformitate cu cea mai bună ştiinţă disponibilă”, la eliminarea treptată ”a combustibililor fosili neacoperiţi”, până la neincluderea vreunei menţiuni.  Întrebat despre scrisoarea OPEC, directorul general COP28, Majid Al Suwaidi, a evitat termenul ”combustibili fosili”, dar a spus că Emiratele Arabe Unite, în calitate de preşedinte al summitului, doresc un acord pentru ca lumea să limiteze încălzirea la 1,5 C. ”Suntem extrem de îngrijoraţi de ritmul negocierilor, având în vedere timpul limitat care ne-a rămas aici în Dubai. O ţintă pentru sursele regenerabile nu poate fi un substitut pentru un angajament mai puternic faţă de eliminarea treptată a combustibililor fosili şi de încetarea subvenţiilor pentru combustibilii fosili. COP28 trebuie să ofere ambele”, a spus el pe scena principală a summitului. (sursa:news.ro)

Recomandările redacției