Cercetătorii au lansat joia trecută un proiect ambiţios care are drept obiectiv descifrarea genomului pentru fiecare dintre cele 1,5 milioane de specii complexe cunoscute de pe Terra, termenul de finalizare a proiectului fiind de zece ani, a relatat, în aceeași zi, Reuters. Potrivit Agerpres, Earth BioGenome Project (EBP) este „următorul proiect ambiţios din domeniul biologiei”‘ după Human Genome Project, un demers care a costat 3 miliarde de dolari, s-a desfăşurat timp de 13 ani şi a fost finalizat în 2003. Estimările spun că EBP va costa 4,7 miliarde de dolari şi „va crea, la final, o nouă bază în biologie prin intermediul căreia vor putea fi găsite soluții pentru păstrarea biodiversităţii şi sprijinirea societăților umane”, a spus Harris Lewin, profesor la Universitatea din California, Statele Unite, şi președintele proiectului EBP. „Realizarea hărții, a modelului… va fi o sursă imensă pentru noi descoperiri, înțelegerea regulilor vieții, mecanismului evoluției, unor noi abordări în problema conservării speciilor rare și în pericol de dispariţie, precum şi… noi resurse pentru cercetătorii din domeniul agricol şi medical” , a precizat profesorul în cadrul unei întâlniri cu presa la Londra.
Inițiativa va atrage demersuri de cercetare importante din întreaga lume, printre care un proiect american care vizează descifrarea codului genetic a 66.000 de vertebrate, un proiect chinez de sec­vențiere genetică a 10.000 de plante şi Global Ant Genomes Alliance, care are în plan descifrarea codului genetic a circa 200 de specii de furnici. Volumul datelor biologice colectate va fi la nivelul „exascale” (un miliard de miliarde), superior celor arhivate de Twitter, YouTube sau totalitatea datelor astronomice. Jim Smith, directorul ştiinţific al organizaţiei Wellcome Trust, spune că proiectul va reprezenta „o sursă de inspiraţie la nivel internaţional” şi, în mod asemănător cu Human Genome Project, iniţiativa are potenţialul de a transforma cercetarea din domeniul sănătăţii şi a bolilor. „De la natură vom putea înţelege modalitatea de dezvoltare de noi tratamente pentru boli infecţioase, identificarea medicamentelor care pot încetini procesul de îmbătrânire, generarea unor noi abordări de a obţine hrana omenirii sau crearea unor noi biomateriale” , a spus acesta la întâlnirea cu presa.
Până în prezent, au fost descifrate genomurile a mai puțin de 3.500 de specii complexe, echivalentul unui procent de doar 0,2%. Mai puțin de o sută dintre acestea au fost realizate ca „genom de referință” , utile cercetătorilor pentru a le accesa şi a învăța din studiul acestora. Obiectivul EBP este de a adăuga mii de alte genomuri de referință, care vor revoluționa, potrivit oamenilor de ştiinţă, modalitatea de înțelegere a biologiei și a evoluției, vor crește eforturile de conservare și protejare a biodiversității.
Lewin spune că semnele unei rapide scăderi a biodiversității şi creșterea numărului de specii aflate în pericol de dispariție sau extincție îndreptățește urgența proiectului. „Este neapărat nevoie să catalogăm acum viaţa de pe planeta noastră” , a spus acesta. „Vom face acest lucru, nu pentru că este ușor, ci pentru că este dificil şi pentru că este important”, se mai arată în știrea Agerpres.

Recomandările redacției