grasi_obeziConducătorii auto obezi riscă mai mult să moară în coliziuni pe şosea faţă de persoanele cu greutate normală, arată un studiu realizat plecând de la date despre accidentele rutiere din Statele Unite, publicat într-o revistă britanică.

Cercetătorii americani care au desfăşurat studiul au explicat acest risc crescut prin starea de sănătate mai precară a persoanelor supraponderale şi prin faptul că centurile de siguranţă nu funcţionează la fel de bine pe obezi, potrivit British Medical Journal (BMJ), citat de AFP.

Studiul arată că, ‘cu cât conducătorul auto este mai obez, cu atât riscul de deces creşte’ în caz de accident prin coliziune cu alt autoturism. Cercetători de la Universităţile California (Berkeley) şi West Virginia au analizat datele din sistemul naţional american de înregistrare a accidentelor rutiere, studiind peste 57.000 de coliziuni înregistrate între 1996 şi 2008. Ei s-au concentrat pe accidentele în care au fost implicate maşini particulare, cu impact violent, care au dus la moartea a cel puţin un conducător auto.

‘Analiza a arătat că riscul de deces creşte proporţional cu obezitatea conducătorului auto. În clasificarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obezitatea are trei nivele, de la I la III’, scrie BMJ.

La primul nivel de obezitate, conducătorii auto supraponderali prezintă un risc cu 21% mai mare să moară într-un accident prin coliziune decât conducătorii auto cu greutate normală. La nivelul al doilea, riscul creşte cu 51%, iar la nivelul al treilea, riscul este cu 80% mai mare.

Studiul mai arată că şi oamenii prea slabi prezintă un risc crescut de deces în cazul unei coliziuni cu maşina decât conducătorii auto cu greutate normală, însă riscul este ‘doar’ cu 19% mai mare.

Autorii studiului sugerează că ‘şoferii obezi sunt mai susceptibili să aibă probleme de sănătate, lucru care contribuie la un risc crescut de deces în caz de accident’. Ei mai au o explicaţie: centurile de siguranţă nu mai funcţionează la fel de bine în cazul persoanelor super-obeze. Simulările de coliziuni (crash tests) realizate pe cadavre umane au demonstrat că centurile de siguranţă sunt mai puţin eficiente în menţinerea persoanelor obeze pe scaun din cauza ‘excesului de ţesut moale’ la nivelul abdomenului.

Autorii studiului consideră că ‘poate maşinile sunt corect concepute pentru persoane cu greutate normală, însă prezintă deficienţe în privinţa conducătorilor auto supraponderali sau obezi’.

SURSA: http://www.agerpres.ro

Recomandările redacției