mama-fiicaMâncarea consumată de tinerele fete poate influenţa în mod direct riscul de apariţie a cancerului mamar la vârsta adultă, a stabilit o echipă de cercetători americani. Aceştia au întocmit lista principalelor alimente ce ar trebui să se regăsească în dieta fiicelor noastre, ca să le ferim de cumplita boală.

Un studiu efectuat la Yale Prevention Research Center din SUA, de o echipă condusă de Nicole Larizza, fondatoarea organizaţiei de prevenire a riscului de cancer mamar denumite “Cum să ne hrănim fetele”, aduce informaţii preţioase pentru părinţii de fete: există cinci obiceiuri alimentare esenţiale în copilărie şi în adolescenţă, care par să le protejeze împotriva cancerului mamar la maturitate.

  1. Grăsimile din alimentaţia tinerelor fete trebuie să provină din surse vegetale, cum ar fi nucile, seminţele, fructele de avocado, uleiurile vegetale, precum şi peştele de apă rece, ca somonul şi tonul.
  2. Şi proteinele trebuie să fie obţinute din legume, mai curând decât din carne de porc, carne de pasăre, ouă sau din produse lactate. Să nu mai “nedreptăţim” legumele, privindu- le ca pe nişte simple garnituri pe lângă alte “alimente principale”! Ele trebuie să constituie chiar masa propriuzisă!
  3. Trebuie sporit consumul de legume crucifere: broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles, în mod ideal crude sau uşor fierte, pentru a se păstra nutrienţii. Aceste legume conţin compuşi de glucozinolat, o substanţă care protejează celulele, împiedicând deteriorarea acestora şi apariţia cancerului.
  4. Meniul fetelor ar trebui să cuprindă, săptămânal, preparate din alimente integrale, aşa cum este soia. La fel ca broccoli, soia face parte din aceeaşi familie de leguminoase care protejează celulele şi stimulează genele ce împiedică formarea tumorilor.
  5. Fetele trebuie să consume cât mai multe alimente bogate în fibre: fasole, linte, nuci, seminţe, legume fibroase, fructe şi cereale integrale. Fibrele dietetice pot ajuta la reducerea nivelului de estrogen, ceea ce va reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, mai târziu.

Sursa: Libertatea.ro

Recomandările redacției