Economiile afectate de criză din zona euro îşi revin lent în urma recesiunii dar creşterea va reveni în a doua jumătate a acestui an, a declarat marţi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, transmite AFP.

Olli Rehn se află la Haga, unde s-a întâlnit cu premierul olandez Mark Rutte şi cu ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem, care deţine şi preşedinţia Eurogrupului, pentru a discuta recomandările de reformă a bugetului transmise Olandei de Comisia Europeană.

‘Economiile din zona euro îşi revin lent în urma recesiunii. Activitatea economică se stabilizează în prima jumătate a acestui an iar în semestrul doi creşterea ar trebui să revină’, le-a declarat jurnaliştilor Olli Rehn. Acesta a adăugat că economia Olandei ar urma să înregistreze o creştere de 0,9% până în 2014 şi s-a declarat încrezător că ţara va reuşi să-şi îndeplinească ţinta de deficit de 2,8% din PIB în 2014, sub plafonul de 3% stabilit de UE.

‘Recomandarea noastră este că Olanda ar trebui să-şi respecte angajamentele europene’, care implică măsuri suplimentare de austeritate de aproximativ şase miliarde de euro, a explicat oficialul european.

Acesta a adăugat că statele din zona euro ar putea beneficia de mai mult timp pentru a ajunge la un buget echilibrat, dar numai în anumite condiţii.

Anul trecut, Olanda a înregistrat un deficit de 4,1% din PIB. Conform previziunilor oficiale, deficitul public al Olandei se va situa în 2013 la 3,3% şi în 2014 la 3,4%, peste pragul de 3% stabilit de UE.

 

 

Recomandările redacției