OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, începe implementarea proiectului de redezvoltare a zăcământului Suplacu de Barcău, situat în nord-vestul ţării, proiect ce presupune investiţii de circa 200 milioane euro în perioada 2013 – 2015, informează compania printr-un comunicat remis, vineri AGERPRES.

‘Operăm zăcăminte foarte mature, iar în ultimii ani am reuşit să reducem rata declinului producţiei la circa 1% pe an. În prezent, furnizăm aproximativ 40% din necesarul de ţiţei şi gaze din România. Proiectele de redezvoltare a zăcămintelor sunt şi vor fi esenţiale pentru a menţine producţia stabilă’, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom.

Redezvoltarea zăcămintelor are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi. Prin forarea de sonde suplimentare, modernizarea echipamentelor şi implementarea de tehnologii noi în cadrul unor zăcăminte mature se urmăreşte îmbunătăţirea factorului de recuperare pentru ţiţei şi gaze, reducerea consumurilor tehnologice şi energetice şi a impactului asupra mediului. În prezent, rata medie de recuperare a rezervelor, la cele 238 de zăcăminte operate de către companie, este de circa 25% pentru ţiţei şi circa 49% pentru gaze.

‘Practic, cu ajutorul tehnologiilor noi, vom reuşi să extragem mai mult din zăcăminte care sunt în exploatare de zeci de ani. Noi credem că există încă potenţial în aceste zăcăminte mature’, a spus Gabriel Selischi, director Zone de Producţie Interne OMV Petrom.

Suplacu este un zăcământ matur de ţiţei, exploatat de peste 50 de ani, a cărui producţie zilnică reprezintă circa 10% din producţia de ţiţei a OMV Petrom în România.

Proiectul de redezvoltare Suplacu prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici de ultimă oră pentru creşterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare şi a unei instalaţii de tratare a apei reziduale, precum şi modernizarea sistemului de evacuare a gazelor şi a sistemului de comprimare a aerului.

OMV Petrom şi-a propus implementarea a 6-8 proiecte de redezvoltare de zăcăminte până în 2015.

La finele anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zăcămintelor erau în faza de proiectare, iar două au depăşit stadiul deciziei finale de investiţie, respectiv Suplacu şi Oprisenesti. Producţia aferentă celor şase zăcăminte reprezintă circa 40% din producţia curentă a OMV Petrom. Investiţiile necesare pentru implementarea celor şase proiecte, inclusiv Suplacu se vor ridica la circa 400 milioane de euro, iar rezervele sunt estimate la 70 milioane barili echivalent petrol.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 8,8 miliarde de euro în ultimii opt ani.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 1,62%, iar 6,62% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.


Recomandările redacției