ONU a retras miercuri observatori de la un post de pe platoul Golan, zonă tampon între Siria şi Israel, unde patru „căşti albastre” au fost capturate cu o zi înainte de rebeli sirieni, potrivit unui purtător de cuvânt, informează AFP.

„În lumina evoluţiilor situaţiei la nivel de securitate, forţele de menţinere a păcii au fost retrase din acest loc”, a declarat Martin Nesirky.

Soldaţii „operează în mediu extrem de periculos şi neobişnuit”, a explicat el.

Patru „căşti albastre” filipineze au fost capturate marţi de „un grup armat necunoscut”, în timp ce patrulau în zona tampon, în apropiere de localitatea Al-Jamlah, a declarat ONU.

Nesirky a precizat că cei patru filipinezi sunt probabil încă în regiunea Al-Jamlah.

Pe pagina lor de Facebook, rebelii „Brigăzii Martirilor Yarmuk” afirmă că i-au luat pe aceşti patru observatori în timp ce în regiune aveau loc lupte grele.

Decizia ONU este rezultatul îngrijorărilor exprimate de ţări ce furnizează trupe FNUOD /Forţa de observare a dezangajării în Golan/, de care aparţin cei patru filipinezi răpiţi.

FNUOD numără o mie de „căşti albastre”, civili şi militari. După plecarea trupelor canadiene, japoneze şi croate, principalele contingente sunt în prezent austriac, filipinez şi indian.

Filipinele au cerut Consiliului de Securitate al ONU ”să exercite toate eforturile şi mijloacele de influenţă posibile” pentru a obţine eliberarea cetăţenilor săi.

Această ultimă răpire intervine la doar două luni după ce 21 de soldaţi filipinezi au fost făcuţi prizonieri timp de patru zile în aceeaşi zonă.

 

Recomandările redacției