Naţiunile Unite au nevoie de 98 de milioane de dolari pentru a-şi finanţa ajutorul de urgenţă destinat populaţiei nord-coreene, a anunţat joi coordonatorul ONU pentru Coreea de Nord Ghulam Isaczai, citat de France Presse.

Într-un comunicat, Naţiunile Unite au subliniat că din cele 150 de milioane de dolari necesare pentru finanţarea programelor umanitare a cinci agenţii ONU pentru 2013 în Coreea de Nord mai rămân încă de acoperit 98 de milioane. Aceste agenţii furnizează hrană, dar şi asistenţă medicală şi sanitară populaţiei nord-coreene.

Coreea de Nord se confruntă cu penurii alimentare cronice şi a avut de suferit de pe urma unei foamete la mijlocul anilor ’90 ce s-a soldat cu sute de mii de morţi.

‘În lipsa unui sprijin umanitar constant, progresele făcute în ultimii zece ani în vederea îmbunătăţirii siguranţei alimentare şi a stării generale de sănătate a celor mai vulnerabili – copii, femei însărcinate şi persoane în vârstă – riscă să fie puse la îndoială rapid’, a avertizat Isaczai. ‘Noi sperăm că donatorii vor răspunde rapid şi se vor dovedi generoşi pentru a le permite agenţiilor ONU să gestioneze situaţia umanitară’, a adăugat el, pledând pentru ‘separarea nevoilor umanitare de problemele politice’.

Ajutorul internaţional, în special cel provenind din Statele Unite ale Americii şi Coreea de Sud, a fost puternic redus în ultimii ani din cauza unor tensiuni în jurul programului nucleare nord-coreean. Potrivit coordonatorului, ‘situaţia umanitară globală s-a îmbunătăţit uşor de un an, dar cauzele structurale de vulnerabilitate a populaţiei persistă’.

 

 

(AS – autor: Bogdan Mureşan; editor: Angela Sârbu)

 

Recomandările redacției