Dacă ai peste 100.000 de euro într-o bancă, limita maximă de garantare a banilor de către stat, indicat sau prudent ar fi ca tot ce depăşeşte această sumă să duci într-o altă bancă. Economistul şef al BNR Valentin Lazea a spus-o în clar.

Dacă ai 4,2 milioane euro într-un depozit la o bancă mai bine îţi împarţi banii în 42 de depozite la 42 de bănci a câte 100.000 de euro. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-un limbaj eliptic a atras atenţia şi el: „Dacă ai peste 100.000 de euro ai o bucurie, dar şi o grijă… pentru cei cu peste 100.000 de euro nu am sfaturi, pentru că nu vreau să mă pun în situaţia penibilă de a da sfaturi unui om bogat“. Mişu Negriţoiu, preşedintele ING, a introdus o nouă noţiune: cine are peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus este investitor, nu deponent. Corelând afirmaţiile celor trei bancheri, am putea spune că cine are peste 100.000 de euro, indiferent de numele băncii, de ce acţionari are în spate, de soliditatea ei, este investitor, nu deponent.

Izbucnirea crizei în toamna lui 2008, salvarea de către statele lor a unor mari grupuri financiare mondiale şi regionale care păreau intangibile – Citibank, Merrill Lynch, AIG, ING, Erste, Raiffeisen, BNP, SocGen, RBS, criza din Irlanda, Portugalia sau Grecia, plus situaţia din Cipru i-au pus pe români să întrebe din ce în ce mai des: care este cea mai sigură bancă din România? Unde să-mi ţin banii? Eşti sigur că e sigur acolo?

Sursa: Media Fax Economic

Recomandările redacției