Din informații neoficiale dar veridice, am aflat două vești bune din punct de vedere sportiv pentru suporterii UTA-ei. Astfel, mâine la antrenamentul echipei vor reapărea doi jucători atât importanți prin prisma realizărilor cât și iubiți de foarte mulți dintre suporteri: Philip Otele, rechemat din exilul impus de staff pentru faptul că nu a vrut să semneze prelungirea contractului și Roger Junio, care și-a denunțat unilateral contractul cu CFR Cluj și poate semna din postura de jucător liber. Întărirea lotului cu cei doi jucători este cu siguranță una importantă, mai ales ținând cont de situația dramatică în care se află UTA dar implică și alte aspecte care merită punctate.

Rechemarea lui Otele în lot poate avea la bază decizia lui Laszlo Balint de a-și călca pe inimă și a denunța astfel o decizie pe care a susținut-o public cu multă fermitate, aceea că nigerianul a greșit grav și că nu mai are motivația necesară pentru a juca echipa. Punerea acestor declarații între paranteze arată fie o recunoaștere a unei judecăți greșite fie a unei nevoi disperate de întăriri calitative la o echipă care nu funcționează. Până la urmă iată că ne putem călca și pe „principii“ atunci când acestea devin un lux raportat la situația echipei. La fel de bine însă rechemarea lui Otele poate însemna și o admitere tacită a faptului că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni a fost o piesă de teatru menită să-i facă pe cei de la CFR să ofere o sumă de bani (minim 100.000 de euro) pentru un jucător pe care-l vor avea gratis la vară. Clujenii nu s-au lăsat înduplecați iar acum UTA nu poate persista în situația absurdă de a plăti un jucător de care să nu se folosească, mai ales în condițiile în care acesta fusese printre puținii jucători care au dat randament în prima parte a campionatului, într-o echipă aflată pe loc de retrogradare.

În cazul lui Roger lucrurile sunt aparent mai simple. Calitatea acestuia este certă, s-a aflat mereu în relații bune cu Laszlo Balint, s-a simțit bine la Arad, este iubit de public iar faptul că UTA a avut posibilitatea de a-l readuce este o oportunitate ce nu putea fi ratată. Doar că, să nu uităm, Roger a plecat la CFR tocmai pentru că UTA nu a putut să se apropie de salariul oferit de echipa campioană. Roger a câștigat 15.000 de euro pe lună la CFR și, liber de contract poate fi un jucător atractiv și pentru alte echipe, mai ales că în acest sezon a jucat relativ mult în Gruia, inclusiv în Conference League, deci nu e un jucător aflat pe pantă descendentă. Să fie capabilă UTA să facă un sacrificiu financiar atât de mare încât să oferta sa să rivalizeze cu altele pe care probabil le-a mai avut brazilianul? Sau va fi Aradul doar o haltă scurtă în cariera lui Roger până își rezolvă problemele contractuale cu CFR? Reamintim că președintele clujenilor, Cristi Balaj, a anunțat deja că va exista un proces cu Roger iar în cazul unui verdict nefavorabil acestuia, clubul care-l va legitima va suferi consecințele în solidar cu jucătorul. Nu știm câtă acoperire în realitate au amenințările fostului arbitru dar este posibil ca din acest motiv, alte cluburi care l-ar putea dori pe Roger să fie reticente. Iată că nu și UTA care e dispusă să își asume aceste riscuri; sau mă rog, mai exact conducerea UTA-ei e dispusă să își asume aceste riscuri în numele tuturor. Cât de solidă este fundația juridică pe care se sprijină această decizie, durata și costurile înțelegerii dintre Roger și UTA sunt detalii pe care încă nu le avem dar le vom prezenta în momentul în care le vom obține.

În sfârșit, mai există un aspect demn de analizat în speța revenirii celor doi jucători. Atât Roger cât și Otele sunt jucători care au ca post de bază, pe care evoluează cu maxim de randament, cel de aripă stânga, acolo unde UTA îl are acum pe Willie Barbosa dar unde Laszlo Balint folosește o improvizație, anume pe atacantul Virgiliu Postolachi. Roger mai poate juca și ca mijlocaș ofensiv în zona centrală, pe poziția lui Desley Ubbink, iarăși la fel ca și compatriotul său Barbosa, venit în această iarnă. Sigur că speculăm dar, dacă Balint a avut nevoie atât de Roger cât și de Otele (ultimul revenit cu ceva deservicii de imagine pentru antrenor) asta înseamnă că din păcate în fața ochilor începe să ni se deruleze povestea unui nou transfer ratat de UTA. Pentru că e greu de crezut că Laszlo Balint ar fi apelat și la Roger și la Otele dacă Barbosa i-ar fi dat încredere că poate reprezenta o soluție pentru echipă în bătălia pentru salvarea de la retrogradare.

De asemenea, o altă victimă a revenirilor lui Otele și Roger va fi, aproape sigur, Albert Stahl. Acesta dă cel mai bun randament pe postul de aripă dreaptă, blocat însă de puștiul Rareș Pop, cel care e punct fix în echipă pe poziția de jucător „under 21“. Perspectiva de a lupta pentru un post de titular, pe banda opusă, i-a fost blocată constant de Otele, Jobello, Barbosa și mai nou chiar Postolachi, toți fiind preferați în dauna sa, ce-i drept și pe fondul prestațiilor nu foarte concludente ale jucătorului împrumutat de la Rapid. Lucrul acesta i-a provocat impresarului său, Cătălin Sărmășan, o ieșire acidă în social media, agentul acuzând UTA și Rapid că blochează un jucător de calitate în dauna unor „jobeli, oteli, papeuși și alte specii de figuranți aduși cu pretenții de mari fotbaliști“. La o săptămână de la acea ieșire a lui Sărmășan, revenirile lui Otele și Roger diminuează dramatic perspectivele jucătorului arădean de a se impune și probabil de a fi cumpărat definitiv de UTA în vară.

Dincolo de toate aceste discuții despre premisele și consecințele din perspectivă managerială a revenirilor lui Otele și Roger, nu ne rămâne decât să sperăm că aceștia vor depăși rapid problemele cauzate de trecerea lor pe linie moartă în prima lună calendaristică a acestui an și vor aduce cât mai repede posibil plusul de calitate de care UTA are nevoie ca de aer; poate chiar începând cu meciul de sâmbătă împotriva celor de la FC Botoșani.

(foto: uta-arad.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției