În timpul unei discuții pe care o aveam cu una dintre familiile ajutate de către Ovidiu Palcu, copilul a strigat către mama sa: „Uite, mami, mașina domnului care ne-a cumpărat casa!“ Era o mașină cu care se lucra pe șantier, iar femeii îi dădură instantaneu lacrimile care îi curgeau șiroaie pe obraz.
Cazul acestei familii, ajutate de către omul de afaceri cu suflet mare – Ovidiu Iulian Palcu, nu este singular. Foarte multe familii s-au putut bucura de adevărate locuințe cumpărate de către Ovidiu Palcu.
Nu știm dacă mai există în județul nostru o asemenea persoană, cu asemenea suflet, care să facă ce a făcut dumnealui. Cu siguranță, politicienii sunt excluși. „Și asta nu pentru că nu ar pu­tea să o facă sau că nu ar avea posibilități, dar probabil nu le dă mâna și sufletul să facă așa ceva“, spunea una dintre proprietarele de locuință cumpă­rate de Ovidiu Palcu.
Dar iată ce spune mai departe doam­na Viorica Pușcaș din localitatea Capo- ral Alexa, femeie de 41 de ani, mamă a nouă copii: „Domnul Palcu a auzit de condițiile în care trăim și a venit special să se intereseze de noi. Ne-a cumpărat o casă mare, pe care a dotat-o cu absolut toate condițiile, la care nu aș fi visat niciodată că le-aș putea avea. Vai, Doamne, ce suflet mare poate avea acest om! Înainte de asta am fost în audiență la un
om de rang mare din județul nostru, care mi-a zis: «Să dai copiii la Casa Copilului!». Când am auzit ce spune, automat i-am răspuns: «Dă-ți dumneata fata, că eu copiii mei nu îi
dau, pentru nimic în lume!» Dar când am ajuns la omul acesta cu suflet
de aur (n.red. Ovidiu Palcu) nici nu
m-a întrebat de așa ceva, doar m-a ajutat. Vedeți diferența dintre oameni?“
Aceasta continuă: „Până acum ne spălam într-o troacă, acum am baie cu toate condițiile. Domnule, am o casă, că alții muncesc o viață întrea­gă și nu ajung să își poată cumpăra așa ceva. Mai mult, după ce ne-a cumpărat casa, ne-a mai cumpărat și un porc. Ne-a adus un peridoc de ăla mare cu lemne de foc, mi-a dat și 500 de lei să dau la măcelarul care ne-a tăiat porcul. Când îmi aduc aminte, îmi zic în sinea mea: «Doamne, mi-ai trimis un om cu suflet mare, care să aibă grijă de mine și de cei nouă copii ai mei!»“.
„Unde stăteam eu acum dacă nu mi-ar fi cumpărat domnul Palcu casă?“
Florica Chiș, din Berechiu, locuiește la numărul 470. Femeia ne spune: „Eu am patru copii, iar fata mea are șase copii. Sunt operată, medicii mi-au pus ceva aparat la inimă. Dar unde stăteam eu acum dacă nu mi-ar fi cumpărat domnul Palcu casă? Ce
mă făceam eu cu copiii ăștia? Noi
nu știm cum am putea să îi mulțumim la acest om, dar eu zic că Dumnezeu va avea grijă de el în orice moment“.
„Locuiam pur și simplu sub cerul liber, iar acum suntem și noi în rând cu lumea“
Mioara Mocanu, din comuna Bocsig, ne spune: „Înainte am stat în Caporal Alexa. Vedeți că avem aici trei imobile, dar și familia este numeroasă. Am opt copii. Domnule, acest om
(n. red. Ovidiu Palcu) a ajutat familii care au fost disperate de viața asta. Locuiam pur și simplu sub cerul liber, iar acum suntem și noi în rând cu lumea. Până acum puteam spune că suntem boschetari, dar ne-a ajutat Dumnezeu să ajungem unde suntem“.
„Nu știu ce ne-am fi făcut dacă nu ar fi fost lângă noi să ne cumpere această casă“
Lenuța Ramona Ardelean, din Bata, ne spune: „Ne rugăm seara și dimi­neața pentru domnul Palcu. Nu știu ce ne-am fi făcut dacă nu ar fi fost lângă noi să ne cumpere această casă. A costat foarte mult. Ce mă făceam cu copiii?“
Iată și punctul de vedere al domnului Ion Micurescu, primarul comunei Bata: „Am rămas surprins când am auzit că Ovidiu Palcu a cumpărat acea casă pentru Ardelean Ramona Lenuța, o femeie cu șapte copii, dintre care unul suferă de handicap. O casă bine rânduită, mare, care a costat 30.000 de euro. Când a venit la mine, l-am întrebat: «Domnule Ovidiu Palcu, este un gest extraordinar pe care
l-ați făcut, spirit de solidaritate, nu foarte des întâlnim astfel de oameni, cum de ați făcut acest gest?» Știți
ce mi-a răspuns domnul Palcu? «Maica Tereza din Calcutta a fost
interpelată de un reporter în Somalia: Ceea ce faceți dumneavoastră
eu nu aș face pentru tot aurul din lume. Atunci Maica Tereza a răspuns: Pentru aurul din lume, nici eu. Dar fac acest lucru, din cu totul alte convingeri». Domnul Palcu vrea să sprijine familiile nevoiașe neputi­incioase, cu mulți copii, pe cei care nu au cum să iasă din această sărăcie“.
L-am întrebat pe domnul primar cum vede dumnealui intrarea lui Ovidiu Palcu în politică. „Cel care a făcut performanță în mediul privat, este normal că va face același lucru și în politică“, spune primarul.
Cu pandemia asta s-au cam golit buzunarele la alte instituții. Domnișoara Flavia Alexa, educatoare la grădinița din Agrișu Mare, ne-a declarat: „În astfel de condiții, am apelat la un sponsor pu­ternic și serios.
În cadrul instituției pe care o conduc este nevoie de zugrăveli exterioare, de schimbare a acoperișului și altele. Acest om cu suflet mare mi-a spus să fac un necesar și pentru interior și a acoperit toate cheltuie­lile“.
La fel a procedat cu reconstrucția unei case, după ce clădirea în care locuia familia Ștefoi Beniamin a fost mistuită de flăcări. A mai rămas doar fundația. Cazul s-a petrecut în Valea Mare, sat aparținător de comuna Săvârșin.
Ce gest umanitar mai mare poate
fi atunci când o fetiță de trei ani din Dezna avea nevoie de o operație chirurgicală peste hotare, iar diferența de bani a fost asigurată din buzunarul acestui om?
Aceste cazuri reprezintă doar o mică parte din cele pe care noi le cunoaștem. Sunt însă și mai multe de care noi nici nu am auzit și nu vom auzi niciodată, deoarece domnul Palcu este foarte tăcut în cazurile filantropice pe care le desfășoară.
Ovidiu Palcu este omul modest de care avem nevoie în Parlamentul Ro­mâniei. Un om care nu trece indiferent pe lângă persoanele nevoiașe. Este un om pe care politica nu îl va schimba. Va întinde mereu o mână de ajutor celor care au nevoie, deoarece sufletul nu se poate schimba.
Ovidiu Palcu provine dintr-o familie pe care cu greu o mai poți găsi în zilele noastre. Se implică în ajutorarea familiilor nevoiașe, a azilurilor de bătrâni sau a altor centre cu persoane care au suferit diverse traume.
 

Recomandările redacției