bunCodul galben de viscol şi ninsoare, anunţat pentru astăzi, i-a pus pe jar pe medicii arădeni. Bolnavii dependenţi de dializă sunt aduşi pe rând la spital, de teamă ca zăpada anunţată pentru zilele următoare să nu facă imposibil transportul lor. Pacienţii care locuiesc în comunele apropiate au refuzat internarea însă cei care stau la zeci de kilometri distanţă au acceptat să vină la spital mai repede fără să se gândească de două ori. Aceleaşi măsuri s-au luat şi pentru femeile gravide, în ultimul trimestru de sarcină ce ar putea naşte în orice moment. Medicii care le au în evidenţă ori medicii de familie le-au anunţat că pot merge la spital pentru a nu se trezi în situaţia de a naşte la domiciliu ori prin ambulanţe.
Unul dintre bolnavii dializaţi locuieşte în comuna Beliu, situată la 80 de kilometrii de Arad. Are 66 de ani şi de şase ani face dializă iar acum a acceptat să vină la spital, de teamă ca ninsorile să nu îl blocheze acasă. „Am fost ieri şi am făcut dializa şi când am vrut să merg acasă mi-a spus şoferul că ar fi mai bine să rămân internat pentru că se anunţă ninsori şi nu ştim cum va fi drumul zilele următoare. Eu am înţeles şi dacă aşa este situaţia, asta facem. Am primit un pat aici, primesc medicamentele şi fac tratamentul. Rămân atât cât trebuie, nu mi s-a spus câte zile. Drumul este lung şi foarte greu, când ajung acasă sunt epuizat după fiecare zi de dializă”, a spus un arădean care face dializă.
În judeţul Arad sunt zeci de pacienţi dependenţi de dializă, care urmează tratamentul de trei ori pe săptămână. O procedură durează aproximativ patru ore, fără transportul cu ambulanţa de acasă şi până la spital, aşa că bolnavii petrec o zi întreagă între casă şi centrul de hemodializă. În aceste condiţii, de joi seara, ambulanţele au început să îi aducă la spital, dar nu toţi sunt dispuşi să rămână internaţi. Afară încă vremea este bună şi temperaturile sunt pozitive, aşa că oamenii nu se gândesc la ce e rău. „Eu am făcut astăzi dializa şi mai venim luni. Noi suntem de la Şiria şi nu cred că vor fi probleme. Şi dacă ninge drumul se va curăţa şi eu cred că vom ajunge la timp, aşa că preferăm să mergem acasă, e mai confortabil”, a spus o altă bolnavă.
De joi, ambulanţele din Arad aduc spre spitale pacienţi care au nevoie de supraveghere medicală atentă în următoarele zile. „Am luat această măsură în urma avertizării de tip cod galben valabilă şi la Arad. Nu vrem să ajungem în situaţia de a nu putea transporta la timp din cauza zăpezii pacienţii cu dializă ori femeile gravide. Li s-a spus ce este de făcut iar cei care au refuzat au semnat pe proprie răspundere. În plus, s-a mărit numărul de echipaje pentru ca din cauza traficului care este posibil să fie îngreunat să nu crească timpii de ajungere la pacienţi”, a precizat medic Roberto Schill, manager gene­ral Ambulanţa Arad.
În spitale s-au luat măsuri pentru a face faţă afluxului de pacienţi. „Spitalul este pregătit pentru a primi aceşti pacienţi, au fost pregătite mai multe paturi pentru cei care doresc să rămână internaţi. S-a luat legătura şi cu medicii, pentru a-i anunţa astfel pe cei care pot avea nevoie de asistenţă medicală să vină la spital din timp”,  a declarat medic Adrian Winner, director medical al Spitalului Judeţean Arad.
Codul galben de ninsori a intrat în vigoare vineri seara şi va ţine până mâine la ora 15.

Recomandările redacției