Medicii dentişti specialişti şi primari în specialităţile medicinei dentare care efectuează intervenţii chirurgicale vor solicita acordul scris al pacientului înainte de a-l supune la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament specific, cu potenţial de risc pentru bolnav. Astfel, pacientul va semna un acord pe propria răspundere în care va menţiona că a fost informat cu privire la natura, scopul, beneficiile şi riscurile neefectuării intervenţiei chirurgicale şi a celorlalte opţiuni terapeutice care i-au fost explicate pe înţelesul său, inclusiv faptul că are dreptul de a solicita şi o altă opinie medicală. „Mi s-au prezentat şi am înţeles riscurile asociate, respectiv consecinţele pe care le presupune inter- venţia chirurgicală, cât şi riscurile pe care le impun investigaţiile necesare intervenţiei chirurgicale. Înţeleg şi că toate procedurile specifice intervenţiei chirurgicale şi cele corespunzătoare investigaţiilor asociate pot implica şi riscuri imprevizibile (inclusiv riscul de deces)“, se arată în acordul pe care trebuie să îl semneze pacientul.
Totodată pacientului trebuie să i se explice şi să înţeleagă că toate procedurile de chirurgie efectuate în cabinetul de medicină dentară presupun o serie de riscuri, unele inevitabile: reacţii toxice la medicamente şi substanţe anestezice; hemoragie intra- şi postoperatorie; hematoame, echimoze, edeme postoperatorii; dureri în teritoriul oro-maxilo-facial; dehiscenţa plăgilor; lezarea dinţilor învecinaţi; infecţii ale spaţiilor fasciale cervico-faciale; sinuzite maxilare; fracturi ale oaselor maxilare; accidente prin ruperea instrumentarului în timpul manevrelor chirurgicale; escoriaţii, plăgi, ulceraţii produse prin contactul mucoaselor cu instrumentarul chirurgical sau cu substanţe medicamentoase.
De asemenea, pacientul trebuie să înţeleagă necesitatea consultului interdisciplinar însoţit de avizul de specialitate pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale. „Declar că sunt conştient de aceste riscuri şi le accept fără a solicita ulterior daune materiale sau morale medicului dentist curant sau cabinetului de medicină dentară. Ca urmare, înţeleg necesitatea acestei intervenţii chirurgicale pe care doresc să o efectuez şi declar că nu am primit nici o garanţie sau asigurare în ceea ce priveşte rezultatul final. În consecinţă şi în condiţiile precizate îmi dau liber şi în cunoştinţă de cauză consimţământul pentru intervenţia chirurgicală prezentată“, se mai arată în declaraţia pe propria răspundere a pacientului.
Pacientul va semna şi pentru acordul de a participa în calitate de pacient la învăţământul medical clinic şi la cercetarea ştiinţifică, precum şi cu privire la fotografierea sau filmarea pre-, intra- şi post-operator, toate aceste informaţii putând fi fo- losite în scop didactic, medical şi ştiinţific.
Sport 23
Şoimii Şimand a obţinut prima victorie în noul sezon de Liga 2 la futsal, 13-12 cu CFF Clujana Cluj
citește mai mult »