„Pactul pentru energie”, lansat joi, la Academia Română, nu poate constitui o strategie în sens larg, dar în mod sigur constituie coloana vertebrală a strategiei energetice a României, a declarat premierul Victor Ponta

„Toate cele opt obiective asumate sunt obiective corect definite, obiective pe care Guvernul le consideră extrem de necesare şi utile. Acest pact nu poate constitui o strategie în sens larg, dar în mod sigur constituie coloana vertebrală a strategiei energetice a României. Sunt cu totul şi cu totul de acord că o decizie de a avea un pact pe energie şi ulterior o strategie pe energie nu poate şi nu trebuie să fie doar în sarcina unui Guvern sau chiar a Parlamentului. Ideea de a uni mediul academic, mediul universitar, mediul privat pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii de dezvoltare pe viitor cred că este în mod sigur cea mai bună strategie posibilă şi cea care ne poate oferi pe termen mediu şi lung cele mai importante direcţii de dezvoltare”, a spus primul ministru.

El a remarcat implicarea din ce în ce mai mare a Academiei Române în subiectele importante pentru societatea românească, precum dezvoltarea regională şi energia. Ponta a apreciat că instituţia oferă credibilitatea şi cunoştinţele necesare pentru a lansa proiecte care transcend cicluri electorale.

Premierul a mai spus că, fără a fi un specialist, a înţeles că energia este pentru România unul din posibilele motoare de dezvoltare, dar ca orice mare oportunitate reprezintă şi un pericol şi că depinde de de factorii de decizie să valorifice corespunzător această oportunitate.

Victor Ponta a exprimat susţinerea Guvernului pentru cele opt direcţii prioritare, exprimându-şi speranţa că va fi spart „blestemul vechi” de a încheia pacte, strategii foarte bune pe care nu le aplică nimeni în realitate.

„De multe ori am reuşit să avem strategii foarte bune, am avut pacte pentru anumite domenii, foarte rar am reuşit să le şi implementăm cu consecvenţă. Şi probabil că un pact atât de bun, cum este cel propus astăzi, va avea nevoie în perioada următoare de ceea ce a lipsit altor acţiuni de acest fel şi anume capacitatea de implementare pe termen mediu şi lung”, a mai spus Victor Ponta.

Academia Română a lansat miercuri „Pactul pentru energie”, document care reprezintă o sinteză a principiilor pe care mediul academic şi cel de afaceri le consideră prioritare pentru sectorul energetic. Documentul a fost elaborat sub egida Academiei Române, cu participarea Universităţii Politehnice Bucureşti, Universităţii de Petrol-Gaze Ploieşti, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Universităţii Bucureşti şi a specialiştilor din sectorul energetic, atât companii private cât şi din companii cu capital majoritar de stat.

Pactul conturează opt direcţii prioritare: creşterea securităţii energetice a României prin acţiuni interne şi externe; optimizarea unui mix de energie primară echilibrat şi diversificat; eficienţă energetică, energii regenerabile şi protecţia mediului; promovarea unor mecanisme adecvate pentru protecţia consumatorului vulnerabil; susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare şi de educaţie profesională; crearea unui cadru legislativ şi de reglementare funcţional, stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor; asigurarea guvernanţei corporative a companiilor de stat în baza principiilor unei pieţe energetice funcţionale; creşterea importanţei României ca actor pe piaţa energetică europeană.

 

Recomandările redacției