pro urbe 1 pro urbe 2Regret că nu pot începe seria de reportaje din urbanismul arădean, cu o veste bună. Desigur, există exemple din categoria celor bune, dar din două motive trebuie să încep, semnalând un fapt regretabil petrecut în ajun de An Nou. Un ornament greu s-a desprins din fațada unui edificiu și a căzut exact pe trotuar, șansa ferindu-ne de un groaznic accident. Al doilea motiv,  este semnalarea evenimentului de către un iubitor al Aradului și cititor al ziarului nostru, ce a trimis fotografiile din anexă. Domnia sa menționează faptul că nu este primul ornament ce cade, iar fa­țada constituie un pericol public.
Este vorba de splendidul imobil, un palat în stil Secession, situat la intersecția Bulevardului Decebal cu strada Nicolae Bălcescu, pe dreapta, în sensul spre Cetate. Are ornamente florale excepționale, faianță galbenă și geamuri cu ancadramente, balcoane cu fier forjat și motive florale.  Domnul Zoltan Fodor-Doba, fotograf și designer, n-a rămas insensibil la tristul eveniment, îl semna­- lează și a adunat ornamentele căzute, prezentându-le în cea de a doua foto­grafie. Pe trotuar se distinge o pată albă, locul unde a căzut ornamentul.
Dar, peste drum un alt edificiu, stil interbelic, proiectat de arhitectul Sergiu Rafiroiu, este în gravă suferință. Tre­când prin zonă, rogu-vă stimați arădeni priviți ambele edificii, admirați-le, sunt exemple ale stilurilor arhitectonice. „Voi nici nu știți ce oraș frumos avem”, vă semnalez eu în atâtea ocazii.  Poate se vor îndura domnii consilieri municipali, să se sesizeze și să intervină pe lângă instituțiile de care depinde frumsețea acestui oraș, atât de drag nouă.

(B.B.)

Recomandările redacției