Papa emerit Benedict al XVI-lea îşi sărbătoreşte marţi, cea de-a 86-a aniversar, în cadru foarte restrâns, în liniştea reşedinţei pontificale din Castel Gandolfo, la 25 km de Roma, unde se află din 28 februarie, când a renunţat la pontificat, relatează AFP.

Fratele său mai vârstnic Georg, ultimul membru în viaţă al familiei Ratzinger, care are 88 de ani şi este aproape orb, a venit la Castel Gandolfo de câteva zile din Bavaria, unde locuieşte, potrivit agenţiei Ansa.

Papa emerit nu urmează să apară în public de ziua lui, dar cu siguranţă va primi numeroase mesaje de afecţiune, începând cu cel al succesorului său, Papa Francisc.

Fostul suveran pontif german, care a avut mereu ca model călugări şi s-a retras complet din lume, îşi petrece zilele printre cărţi, rugăciuni, muzică – pentru el a fost restaurat un pian aflat la reşedinţă – şi mici plimbări în parcul de pe malul magnificului lac Albano, înconjurat de dealuri.

Joia trecută, Vaticanul a dezminţit că Benedict al XVI-lea, care a părut foarte obosit în cadrul întrevederii sale de luna trecută cu succesorul lui, ar avea o boală gravă, respingând zvonurile care circulau în presă.

În cadrul întâlnirii cu papa Francisc, la 24 martie, la Castel Gandolfo, Joseph Ratzinger a părut obosit, mergând foarte încet, sprijinit într-un baston în spatele succesorului său, care s-a prezentat mult mai în formă.

Întrebat cu privire la acest subiect de jurnalişti, părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a notat că, ‘la vârsta sa, papa şi-a asumat un pontificat foarte dificil’ şi ‘este marcat de faptul că a muncit din greu, fiind şi o persoană în vârstă’.

Experţi în probleme legate de vârsta a treia au explicat că o schimbare de activitate la 85 de ani, cu trecerea de la un ritm intens la o retragere totală, poate fi urmată de scăderi de tensiune şi o slăbire marcată a puterilor.

Benedict al XVI-lea se va muta la Mânăstirea Mater Ecclesiae, în centrul Vaticanului, în luna mai, imediat ce vor fi încheiate lucrările de renovare.

 

Recomandările redacției