DSCF4048Deşi şi-a schimbat acum doi ani numele oficial, unul dintre cele mai gustate festivaluri estivale din judeţul nostru ajunge în weekendul care urmează la cea de-a XIV-a ediţie. Este vorba de „Parada Clătitelor”, o manifestare care se desfăşoară de regulă la finele lunii iulie,  în staţiunea arădeană Moneasa. „Pentru că evenimentul ajunge la cea de-a XIV-a ediţie, număr care desemnează şi vârsta la care se face cartea de identitate, am stabilit ca sloganul de anul acesta să fie «Clătite cu identitate»”, a spus coordonatorul Zoltan Lovas, în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri la sediul Consiliului Judeţean Arad.  Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA, şi Ana Maria Dragoş, directoarea Centrului Cultural Judeţean Arad, şi Teo Morar, un alt organizator, au reamintit presei că Parada Clătitelor este un festival cu tradiţie, care atrage an de an o mulţime de turişti de peste graniţe şi din celelalte judeţe. Numărul acestora va fi suplimentat de locuitorii judeţului Arad, care se prezintă, de regulă, în număr mare la eveniment. „Avem în jur de  1000 de locuri de cazare în staţiune , la care se adaugă spaţiul pus la dispoziţie de persoane fizice,  la casele din zonă.. Noi ne aşteptăm la mai mulţi vizitatori duminică, atunci când vor veni şi cei din localităţile învecinate”, a precizat vicepreşedintele CJA.

Pentru festivalul organizat de CJA, CCJA, Primăria Comunei Moneasa şi SC Gastrotur Hotel Parc Moneasa, având ca sponsori societăţile Selgros, Astra Vagoane Călători şi Banca Feroviară Română, vor fi pregătite peste 20 000 de clătite, de diverse sortimente. „Anul acesta vom avea, în premieră, şi clătite cu dulceaţă de gogonele”, a plusat Teo Morar, adăugând că dintre cele 30-40 de standuri de pe aleea principală, opt vor aparţine organizatorilor, iar celelalte vor fi amplasate pentru feluriţi comercianţi care vor să îşi demonstreze talentul în ale clătitelor . În cele două zile la Moneasa, vizitatorii vor putea mânca, aşadar, gratuit sau contra cost,  bucurându-se, în plus, şi de prezenţa numeroşilor artişti invitaţi.

Program

Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 26 iulie, la ora 11, şi va fi urmată de un spectacol al trupei de majorete „Ladies”. Între 11.15 şi 17.00, participanţii la festival pot vizita standurile de pe aleea principală din Moneasa şi degusta clătitele „cu identitate”.  Tot de la ora 11.15,  la Teatrul de vară vor evolua pe scenă trupa  de dans „Doma Art” (coregrafi: Maura şi Dorian Cosma), trupa „Ladies”, Melisa Ţolea,  Quaternion & Claudia Iuga.  Prima zi se va încheia cu Parada Clătitelor Flambate, alături de „Doma Art”, la Hotel Parc Moneasa.

Standurile îi aşteaptă pe vizitatori şi duminică, 27 iulie, cu multe clătite. Teatrul de Vară va găzdui, de la ora 14, un spectacol folcloric cu ansamblul „Rapsodia”- condus de Vasile Rus-, soliştii vocali Radu Vand, Ciprian Aopota, Ioana Luguzan, Daniela Han, Simona Costin,  Adi Buxon; Ionuţ Mateş, la saxofon, şi Cornel de la Chişcău, la vioară.

Recomandările redacției