Cu toți cunoaștem conceptul ilustrat foarte bine în expresia pur românească, compusă din trei cuvinte și folosită și în titlul acestui articol. Iar acest articol este redactat într-o idee similară, dar cu o aplicabilitate mai specifică (vezi a doua parte a titlului) .

A nu se interpreta titlul, nu sunt cuvintele mele, nu pun niciun fel de etichetă, ci prezint aspectele, exact (în limita decenței) prin cuvintele celor implicați.

Cu riscul asumat, o să intrăm astăzi într-un subiect prea puțin dezbătut în mod echivalent în presă, un subiect bazat pe declarații, dar nu și pe realitatea dincolo de ele.

Aradul a fost pus pe hartă în urmă cu nici măcar o săptămână, când, în ziua precedentă a meciului UTA – Rapid București, jucat pe „Francisc Neuman”, un consilier local a postat o urare de ziua internațională a rromilor, urându-le la mulți ani celor din această etnie, „mai puțin celor care țin cu Rapid și vin la meci la Arad”.

Aparent, această postare a dat material bun tuturor ziarelor și televiziunilor naționale.

Și dintr-un punct de vedere, pe bună dreptate. Funcția de consilier local trebuie să vină la pachet cu maturitate, responsabilitate și bun simț.

Dar… și vine acel dar, care schimbă puțin direcția discuției, ipocrizia se pare că vine la pachet cu asemenea situații.

Clubul Rapid a exprimat nemulțumirea față de astfel de declarații și toleranță zero „rasismului”. Însă dacă ne întoarcem în timp, la ultimele meciuri dintre aceleași echipe, injuriile au fost baza scandărilor celor din galeria Rapid, dintotdeauna. Nu numai pe teren, ci și în online.

Și puțin mai actual, în timpul scandărilor de final de meci, când galeria Rapid ar fi trebuit să se concentreze pe felicitarea echipei pentru victorie (n.r. binemeritată), ei au decis să nu fie prea diplomați.

Cum am citat declarația consilierului, o să citez „șeful galeriei” de la megafon, când jucătorii rapidiști erau îndreptați înspre fani pentru a se încărca de energie pozitivă și laude din partea lor.

Totuși galeria a avut alte planuri: „Campionii noștri, să vă traiască familiile de nu vă întoarceți cu fața la țăranii ăia. Ca să nu se interpreteze. (n.r. către Adrian Mutu) Hai, mă, uita-te la țăranii ăia acolo”.

Citat urmat de o scandare care implică multe injurii către adversarii lor, și nu cred că nu necesită prea mult efort să ne imaginăm ce a urmat.

Nu o să am o polemică personală, ci o să închei acest articol cu reacția antrenorului echipei Rapid.

Adrian Mutu, la propunerea celor din galerie, a dat din cap dezaprobator, a răspuns negativ provocării de a scanda indirect și el aceleași lucruri, iar când galeria a început să scandeze, s-a luat de cap și a plecat din fața fanilor.

Toate acestea în timp ce toții jucătorii săreau și cântau alături de fani injuriile aduse arădenilor.

Deci cum facem? Nu pardonăm greșelile unui consilier, ne atacăm, dar facem același lucru. Cam ca în zicala din titlu.

Și pentru o precizare de final, a scris cu drag, o bucureșteancă.

Recomandările redacției