Reprezentanţii IPJ Arad oferă consultanţă în cazurile copiilor şi adolescenţilor care sunt daţi dispăruţi sau care prezintă un comportament deviant. Poliţiştii oferă aceste îndrumări, întrucât au avut loc mai multe dispariţii ale copiilor, în ultima perioadă.
Pentru a ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, Poliţia recomandă părinţilor următoarele: să comunice cu copilul, întrucât acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată; să fie fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică; să se intereseze permanent de situaţia şcolară a copilului; să încerce să-i cunoască şi să se apropie de prietenii copiilor şi de familiile lor; să asigure un climat afectiv, de bună înţelegere în familie; să distribuie copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă; atunci când observă o schimbare negativă în comportamentul copilului, să-l motiveze pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă; să aleagă comunicarea pentru că lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi. Când situaţia pare a scăpa de sub control, părinţii sunt sfătuiţi să se adreseze celor care le pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), şi care îi pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.
Pe de altă parte, trebuie spus că oamenii legii au găsit doi adolescenţi daţi dispăruţi. „În cursul zilei de marţi, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale l-au depistat pe minorul Daniel L., de 16 ani, din Sâmbăteni. Băiatul a fost sesizat dispărut de la o unitate şcolară din Şiria în data de 15 mai. În uma activităţilor întreprinse, în cursul zilei de marţi, minorul a fost depistat de poliţişti şi încre­dinţat mamei sale”, a spus purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Camelia Tuduce.
În seara zilei de marţi, 21 mai, în jurul orei 18,00, poliţiştii de la Poliţia Oraşului Pecica au fost sesizaţi de Violeta A., din Pecica, cu privire la faptul că fiica ei, A. G., în vârstă de 14 ani , a plecat de acasă fără a mai reveni.
În urma cercetărilor şi a investiga­ţii­lor efectuate de poliţişti, în aproximativ trei ore de la sesizarea dispariţiei minora a fost găsită pe raza oraşului şi a fost încredinţată familiei.
Claudia Gavra

Recomandările redacției