Senatorii si deputatii incompatibili ar putea pierde protectia Parlamentului. O propunere de modificare a statutului alesilor prevede ca parlamentarii sa ramana automat fara mandat, in momentul in care instanta ii declara incompatibili.
Pana acum, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie dadea o decizie definitiva privind incompatibilitatea unui deputat sau senator, plenul Parlamentului trebuia sa se reuneasca si sa ia act de aceasta decizie pentru ca mandatul sa fie considerat revocat.
Secretarul Camerei Eugen Nicolicea a declarat, marti, ca in cazul parlamentarilor incompatibili, Parlamentul nu va mai da un vot, apreciind ca prin modificarile ce vor fi aduse statutului, mandatul inceteaza la data hotararii definitive si irevocabile data de instanta.
Cine sunt incompatibilii din nou Parlament
In actualul Legislativ, ales pe 9 decembrie, 20 de alesi s-au aflat in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese. Opt dintre ei si-ar putea pierde mandatele daca instantele de judecata, pe rolul carora se afla deja cauzele, vor confirma constatarile Agentiei Nationale de Integritate prin decizii definitive.
In cazul lui Florin-Costin Paslaru, deputat USL-PSD de Galati, acest lucru s-ar putea intampla foarte repede: ANI va contesta validarea mandatului de parlamentar.
In situatii de incompatibilitate se afla si Oana Niculescu Mizil, dar si Ecaterina Andronescu, gasita deja in stare de incompatibilitate de catre Curtea de Apel Bucuresti.
Incompatibilii din Parlament – cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat
Pe lista incompatibililor din Parlament se mai afla si senatorul PSD Trifon Belacurencu, deputatul PSD Vasile Bleotu, senatorul PNL de Mures Akos Mora ori senatorul Paul Ichim, sef de sectie Chirurgie Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Galati, dar si Sorin Constantin Lazar, senator USL-PSD Iasi.
Si alti parlamentarti au fost gasiti de catre ANI incompatibili sau in conflict de interese cu functiile pe care le-au detinut: Constantin Galan, deputat USL-PNL Suceava, Rozalia Ibolya Biro senator UDMR in Colegiul 1 Bihor, Viorica Marcu, deputat USL-PNL Bacau, Ileana Dumitrache deputat USL-PSD Constanta, Niculae Badalau – senator USL-PSD Giurgiu, Eduard Hellvig – deputat USL-PNL Ilfov, Anghel Stanciu – deputat USL-PSD Iasi, Liviu Pop – senator USL-PSD Maramures, Vasile Gliga, deputat USL-PSD Mures.
Alti trei candidati aflati in incompatibilitate sau in conflict de interese, Gavrila Ghilea (ARD-PDL) Ovidiu Silaghi (USL-PNL) si Kerekes Karoly (UDMR), nu au reusit sa obtina 50% din voturile exprimate in colegiile in care au candidat, insa au castigat un loc de parlamentar dupa redistribuire.
Revocari „cu cantec”
Din cauza procedurii, Mircea Diaconu, desi a fost declarat incompatibil de Inalta Curte, a demisionat din Senat si, chiar si cu demisia scrisa si inaintata Conducerii Camerei Superioare a Parlamentului, a ramas senator.
Primul parlamentar revocat in urma unei decizii de incompatibilitate a fost Sergiu Andon. Deputatii au decis incetarea mandatului consservatorului Sergiu Andon cu 220 de voturi pentru, cinci impotriva si 11 abtineri, dupa ce hotararea ICCJ privind incompatibilitatea sa era deja de cateva luni in Parlament.
ANI solicitase, incepand din decembrie 2011, in repetate randuri, Parlamentului revocarea din functie a deputatului Sergiu Andon, dar si a colegului sau Florin Costin Paslaru, dupa ce deciziile privind incalcarea legii de catre cei doi politicieni au ramas irevocabile.
Acum, statutul deputatului si senatorului va suferi modificari, astfel ca, in cazul parlamentarilor incompatibili, mandatul lor va inceta la data hotararii definitive si irevocabile data de instanta, fara a mai fi nevoie de un vot al Parlamentului, daca propunerea va fi acceptata.