martiangio4 „Păi, mai dădeam bani astăzi dacă nu doream să mai continui la UTA?”, a sunat întrebarea retorică a lui Adrian Marțian, în momentul în care a fost rugat să-și dezvăluie planurile fotbalistice. Revenit la Arad marți, la ora prânzului, omul de afaceri clujean avea și varianta des­părțirii oficiale de „Bătrâna Doamnă”, cu destinația Pitești sau Oradea, dar a ales să-și continue drumul la echipa „textilistă”. Deocamdată, mai mult cu vorbele, cu strategiile și mai puțin cu finanțarea concretă a proiectului pus pe masă de Gheor­ghe Constantin și Adrian Falub. De fapt, Marțian spune că, până la urmă, se va face voia lui, pentru simpulul fapt că: „Sunt banii mei, eu iau ultima decizie. Sugestii accept, dar pâinea și cuțitul sunt la mine”.
Salarii mici, bani mulți doar la performanță
Adrian Marțian are ideile cu privire la sistemul de salarizare a fotbaliștilor pentru sezonul următor. Deocamdată, utiștii vor mai plăti zile bune contraperformanța din sezonul recent încheiat, iar cei care vor semna prelungirea contractului în Calea Aurel Vlaicu, trebuie să accepte condițiile patronului. „Restanțe au fost tot timpul, nu văd unde e problema. Cele două salarii le-aș putea plăti și astăzi, dar nu vreau. Jucătorii și-au bătut joc de mine, așa că o să le dau banii când cred eu de cuviință. Aici nu s-a dorit promovarea. În afară de mine și, poate, Falub, restul s-au mulțumit cu puțin”, a punctat finanțatorul, care, totuși, a achitat unele restanțe către fotbaliștii care s-au des­părțit defintiv de UTA sau care au plecat în vacanță departe de Arad. Apoi, Marțian a explicat și ce vor găsi jucătorii în noile lor contracte: „La început, sau, mai bine spus în fiecare lună, jucătorii și antrenorii vor primi bani puțini, iar dacă îndeplinesc obiectivul clubului vor lua bani mulți. Dacă nu vor așa înseamnă că nu le place fotbalul și-și fac meseria doar pentru bani. Nu mai vreau jucători cu salarii de 4.000, 3.000, 2.500 de euro, iar cu tot cu prime să ajungă până la 5-6.000. Primesc salarii fixe de 1.000-1.500 de euro, iar ca să ajungă la 4.000 trebuie să facă performanță. Un jucător ca să-și facă un salariu de 3.000-4.000 pe lună trebuie să joace patru meciuri și să le câștige toate. Dacă nu se întâmplă asta rămâne la salariul lui de bază. E valabil și pentru antrenori acest sistem de salarizare”.
falub88Falub a primit o nouă ofertă, dar și un… preparator fizic
După discuția cu Adrian Marțian, antrenorul „Bătrânei Doamne” a aflat că este dorit în continuare la Arad, însă în condiții financiare diferite. Ca și în cazul fotbaliștilor, acestea respectă criteriul de performanță. „Păi dacă Falub vrea și bani mulți din prima, înseamnă că nici el nu-și dorește să promoveze cu această echipă. Va primi și el un salariu mai mare dacă echipa îndeplinește obiectivul”, a afirmat finanțatorul arădenilor. „Mi s-a propus un contract, o să-l analizez și o să comunic în cel mai scurt timp. Nu e deloc vorba despre bani, ci despre ceea ce se vrea și ce se poate face la UTA. Dacă doream bani plecam demult în altă parte, căci am avut destule oferte mult mai bune. Dar, am vrut să termin o muncă, am avut o continuitate, iar voi începe și anul acesta la Arad, aș vrea să-l duc și pe acesta la bun sfârșit. Mi-aș dori să ne organizăm din timp, să ne facem un lot de jucători bun și să pornim încă din start cu șanse reale de promovare. După o discuție de o oră cu domnul Marțian, nu știu dacă vom avea cu siguranță toate astea, cert este că nu mai putem începe și acest sezon cum l-am început pe cel care s-a încheiat acum”, a spus și Adrian Falub, care va avea libertate totală în a-și alege colaboratorii pe banca tehnică pentru la anul. Deocamdată, tehnicianul și-a dat acordul pentru cooptarea în staff a unui preparator fizic italian, care ar putea sosi chiar joi la Arad.
Lot nou, mentalitate nouă
jucutaBineînțeles, la discuțiile de marți de la sediul clubului din Calea Aurel Vlaicu s-a vorbit preponderent despre lotul de jucători pentru noua ediție de campionat. Adrian Falub i-a comunicat lui Adrian Marțian numele utiștilor pe care și-i dorește în continuare sub comandă, iar omul de afaceri a fost de acord în principiu cu propunerile antrenorului său. „Este vorba despre 5-6 jucători cărora le vom propune să rămână la UTA. Restul, chiar dacă mai au contracte cu clubul și nu ni-i mai dorim, nu o să mai joace aici. Domnul Gheorghe Constantin, care a promis că rămâne la club, se va ocupa de acest aspect în zilele ce urmează”, a precizat Adrian Marțian, care, pe de altă parte, recunoaște că se află în negocieri avansate pentru întărirea lotului. „Vor veni vreo 20 de jucători noi, cu pretenții de Liga 1. M-am înțeles cu mulți, dar până nu facem și actele nu are rost să spun mai multe. De fapt, știți și dumneavostră despre o parte dintre ei. Cu Marius Vizer chiar am bătut palma pentru patru fotbaliști de la Oradea, mai sunt câțiva și de la FC Argeș, însă lista e lungă”, a adăugat finanțatorul „textiliștilor”. „Vreau să fac o echipă care să iubească clubul și suporterii și care să joace pentru oraș, în primul rând. N-am chef să mă plimb de la Cluj numai pentru a le da jucătorilor bani indiferent de ceea ce fac ei pe teren”, a completat „tabloul” despre viitoarea formație a Campioanei Provinciei Adrian Marțian.
Marțian, putere totală la UTA?
Este clar că relația dintre acționarii clubului UTA, Giovanni Catanzariti și Adrian Marțian, nu este una tocmai bună, însă asta nu înseamnă că, marți, cei doi nu au comunicat ca doi oameni maturi pentru binele grupării emblemă a Aradului. Pe primul plan a fost pusă echipa, respectiv planurile privind lotul de jucători, dar, aseară, cei doi oameni de afaceri urmau să abordeze și subiectul conducere. „O să clarific totul și cu Giovanni, nu cred că vor fi probleme”, a menționat Marțian, care așteaptă să devină președintele „Bătrânei Doamne” și în acte, urmând să dobândească și drept de semnătură. Din câte se pare, Catanzariti are o singură condiție pentru a-i transfera toată puterea clujeanului și anume obținerea certifica­tului de eșalonare a datoriilor către Stat.

Recomandările redacției