În comuna Bata, în perioada următoare, vor lua fiinţă două asociaţii ale crescătorilor de animale. Una este asociaţia crescătorilor de ovine, iar cealaltă a crescătorilor de bovine. Cele două asociaţii, după ce vor fi înfiinţate vor prelua, sub formă de concesiune, păşunea comunală a comunei, care ajunge la nu mai puţin de 661 de hectare.
Viceprimarul comunei Bata, Ladislau Heleport, spune că în ultimele zile a avut întâlniri informale cu reprezentanţii celor două asociaţii ce urmează a fi constituite. „Am avut atât luni, cât şi marţi întâlniri cu reprezentanţii crescătorilor de animale, care urmează a se constitui în perioada imediat următoare. Conform normelor  şi a unor recomandări ale Uniunii Europene, subvenţiile trebuie să meargă direct la crescători. În aceste condiţii, noi le vom concesiona păşunea de pe raza comunei noastre, care ajunge la 661 de hectare. Cele două asociaţii vor intra astfel în posesia subvenţiilor, iar către Primăria Bata vor plăti o taxă anuală. Deocamdată, acest cuantum nu a fost stabilit. Vom organiza o şedinţă a Consiliului Local Bata pentru a stabili exact nivelul acestei sume pe care o vom primi în urma concesiunii. De asemenea, din banii primiţi cele două asociaţii vor face lucrările de întreţinere ale păşunii pe care o au în concesiune”, ne declară Ladislau Heleport, viceprimarul comunei Bata.
Acesta mai spune că în fiecare an Primăria Bata primea ca subvenţie pentru păşunea comunală nu mai puţin de cinci miliarde de lei vechi, bani din care întreţinea la standardele impuse această păşune de peste 660 de hectare. „Noi întreţineam în fiecare an această păşune. Se făceau fel de fel de lucrări de curăţare. De acum înainte acestea vor fi făcute de către cei de la asociaţiile de ovine şi bovine”, a mai completat Ladislau Heleport, viceprimarul comunei Bata.

Recomandările redacției