patronat bluratCelebra taxă pe stâlp introdusă de Guvernul Ponta continuă să provoace nemulţumiri în rândul oamenilor de afaceri.  Potrivit presei centrale, joi a fost ultima zi pentru plata celei de a doua rate din respectiva taxă, firmele care nu s-au conformat riscând să fie amendate cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, dar şi să plătească, penalităţi şi dobânzi de întârziere.
În momentul de faţă, taxa pe stâlp se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 la sută asupra valorii construcţiilor speciale existente în patrimoniul agenţilor economici la data de 31 decembrie a anului anterior, fiind aplicată pentru construcţiile  folosite la transportul energiei electrice; platformele şi pilonii me­talici pentru antenele de radiofonie, telefonie mobilă şi radio-tv; infrastructura de transport feroviar sau de drumuri: alei, străzi, autostrăzi, linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii; staţii şi posturi electrice de transformare; sonde de ţiţei, gaze naturale şi sare; rampe de încărcare-descărcare produse finite sau materiale; coşuri de fum şi turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului; heleştee şi bazine piscicole.
Recent, premierul Victor Ponta a anunţat că taxa s-ar putea reduce, de anul viitor de la 1,5% la 1%. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că firmele care deţin construcţii situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră vor fi scutite de la plata taxei pe stâlp, statul venind astfel în sprijinul unor mari producători de energie, în detrimentul celorlalţi agenţi economici din ţară.
Această măsură discriminatorie nu este văzută cu ochi buni de oamenii de afaceri din judeţ, care plănuiesc să se întâlnească pentru a stabili ce măsuri vor lua. „Toţi patronii cu care am vorbit se plâng că prin introducerea acestei taxe se decapitalizează firmele. În loc să facem investiţii, noi trebuie să plătim acum taxe şi impozite din ce în ce mai multe. În nicio ţară din lume nu se impozitează investiţiile, pentru că aceste construcţii speciale care sunt impo­- zitate sunt investiţii. Toţi agenţii economici sunt îngrijoraţi”, a declarat Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patrona­- tului Român.
„Trebuie să luăm măsuri dure”
Crişan susţine că în aceste condiţii, va organiza o întâlnire cu reprezentanţii celor 146 de societăţi care fac parte din organizaţia patronală pe care o conduce. „În Arad avem 146 de agenţi economici, cu un total de 23.000 de angajaţi. La mijlocul lunii viitoare vom organiza o întâlnire cu ei, pentru a vedea ce măsuri vom lua. Trebuie să luăm măsuri dure. În unele cazuri, guvernanţii iau măsuri protecţioniste, îi iartă pe câţiva de plata taxei, iar în alte cazuri vorbesc doar despre o reducere… Toată lumea este foarte dezamăgită de ceea ce se întâmplă. Trebuie să facem ceva împotriva acestor oameni care nu ştiu să guverneze ţara. Ni se fac controale peste controale, ni se cer documente peste documente, care nu se justifică”, a continuat Crişan.
Preşedintele Patronatului arădean mai spune că îngrijorarea oamenilor de afaceri creşte în această perioadă, din cauza faptului că se apropie iarna, iar cheltuielile vor fi mai mari, astfel încât orice taxă va fi resimţită mai serios. „Cei mai mulţi agenţi economici au ajuns să fie epuizaţi, din cauză că toate măsurile luate de Guvern sunt distructive pentru economie”, a încheiat Marin Crişan.

Recomandările redacției