detinutIntroducerea de obiecte interzise în penitenciarele româneşti este încă departe de-a fi fost stăvilită, cel mai recent exemplu de acest gen venind chiar de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad: un tânăr condamnat care-şi execută pedeapsa în această instituţie a publicat pe o pagină din internet fotografiile pe care şi le-a făcut cu un telefon mobil în camera în care este deţinut, pentru postarea fotografiilor folosind acelaşi telefon mobil, ustensila în cauză având şi capacitatea de-a se conecta la internet. Mai mult decât atât, pe pagina de internet pe care şi-a pu­blicat fotografiile, deţinutul şi-a declinat identitatea şi studiile; se numeşte Sebastian Hîrtie şi afirmă că este absolvent al unei facultăţi de drept.
Aşa cum era normal şi legal, conducerea Penitenciarului Arad a deschis o anchetă. „Întrucât deţinerea şi folosirea de telefoane mobile este interzisă, conducerea penitenciarului a sesizat comisia de individua­lizare în vederea schimbării regi­- mului de executare a pedepsei, a sesizat organele de urmărire penală şi a percheziţionat camera deţinutului. Telefonul mobil a fost desco­perit cu ocazia percheziţiei, ridicat şi confiscat, iar făptuitorul a fost sancţionat disciplinar”, a declarat Eduard Magold, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad.
Pe lângă riscul unui nou dosar penal, deţinutul amator de internet mai riscă schimbarea regimului de exe­cutare a pedepsei. Conform declaraţiei lui Eduard Magold, dacă acum regimul deţinutului este „închis”, el ar putea fi trecut în regim de „maximă siguranţă”, însă toate măsurile care i se vor aplica vor fi în conformitate cu normele europene privitoare la regimul de detenţie al infractorilor.
Organele de cercetare penală sesizate de conducerea penitenciarului trebuie să stabilească dacă deţinerea şi folosirea telefonului mobil este sau nu este infracţiune şi să procedeze în consecinţă, respectiv să oprească cerce­tarea penală sau să trimită dosarul în instanţă.
După un raţionament simplu, de­ţinutul în cauză n-a intrat în penitenciar cu telefonu-n buzunar, nici n-a plouat cu telefoane peste închisoare, deci cineva din afară a trimis în interior aparatul buclucaş. Anchetatorii trebuie să descopere şi metoda de introducere în penitenciar a aparatului (pentru a se evita repetarea în viitor), şi cine anume este cel sau cea din exterior care „l-au făcut” pe deţinut posesor de telefon mobil în închisoare, pentru a fi tras/ă la răspundere penală.

Recomandările redacției