Armata americană, care numără aproape 780.000 de angajaţi civili, urmăreşte să-şi reducă aceste efective cu 5 până la 6% pe parcursul următorilor cinci ani, a afirmat marţi ministrul adjunct al apărării, Ashton Carter, informează AFP.

Aceste reduceri vor fi proporţionale cu diminuările efectivelor militare, a precizat demnitarul.

Componenta activă a armatei americane ar urma să ajungă la 490.000 oameni până în 2017, iar corpul puşcaşilor marini la 182.000. Forţele terestre vor pierde în total aproape 100.000 de oameni, dar vor rămâne mai numeroase decât în 2001, când efectivele civile se ridicau la circa 670.000 de oameni.

Reducerea numărului de angajaţi civili a urma să se facă şi prin închiderea unor baze, dorită de Pentagon, dar căreia Congresul i s-ar putea opune.

În cazul în care Congresul va fi de acord, se prevede alocarea unei sume de 2,4 miliarde de dolari pentru a finanţa închiderea acestor baze, a precizat Ashton Carter în faţa National Press Club, din Washington. Acesta a dat asigurări că, pe termen lung, ‘cele cinci serii de închideri de baze realizate până acum au generat economii importante’, de circa 12 miliarde de dolari pe an.

Ministerul american al apărării intenţionează de asemenea să-şi reducă uriaşa birocraţie, supranumită de nr. 2 din Pentagon ‘a patra armă’. Forţele armate ale SUA au în componenţă trei arme – armata terestră, forţele aeriene şi forţele navale, din care fac parte şi puşcaşii marini.

 

Recomandările redacției