Suntem în plină perioadă de post al Paștilor și foarte mulți arădeni consumă, acum, fructe și legume, achiziționate fie din magazine, fie din piețe.

Din păcate cele mai consumate fructe şi legume sunt şi cele care conţin și cele mai multe pesticide, arată studiile experţilor în alimentaţie.

Așadar, merele, piersicile, căpșunele, ardeii şi afinele se află în topul produselor pentru care sunt folosite cantităţi mari de chimicale, care să le facă să crească mai repede sau să reziste mai mult la raft.

Conform analizelor, cele mai multe substanţe nocive le conţin căpşunii, apoi spanacul, varza, piersicile, perele şi nectarinele.

În studiile făcute de cercetători mai regăsim merele, strugurii, ardeii, cireșele, afinele și fasolea verde. Practic cam  tot ce punem mai des pe masă în această perioadă.  

„Sunt unse cu fel de fel de chestii, ca să reziste. Cu ulei, cu ceară. Nu ştiu cu ce. Dar fuge apa de pe ele”, s-a plâns un cumpărător.

„Par mai frumoase. Dar nu ştiu cât de gustoase sunt. Mi s-a întâmplat să cumpăr struguri pe care n-am putut să-i mănânc. Aveau gust de petrol. I-am luat şi i-am aruncat”, a spus un altul.

Inclusiv pe rafturile magazinelor şi pieţelor de la noi ajung produse care conţin pesticide

Nu ştim clar în ce cantităţi, pentru că loturile de marfă importată sunt verificate aleatoriu sau în urma sesizărilor

”Noi avem o producţie de legume şi fructe aprilie-octombrie. Restul, jumătate de an, înseamnă numai importuri. Întâlnim picurători cu azot sau alte substanţe la rădăcina plantei care, de fapt, nu-şi ia din pământ necesarul, aşa cum îşi ia din România. De aici diferă şi gustul, calitatea, formele. În momentul în care dai aceeași formă, mărime roşiilor, merelor, este clar că ele sunt tratate” precizează pentru Observator, Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.

Astfel, o persoană care consumă fructe şi legume ajunge să ingereze chiar şi zece pesticide, asta arată studiile recente.

Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, o substanţă care este folosită pentru a proteja plantele şi care a fost autorizată şi la noi în ţară. Numai că, utilizată în cantităţi mari, acest pesticid are efecte grave asupra sănătăţii.

” În prima fază, simptomele sunt nespecifice. Ne simţim un pic mai obosiţi, ne doare capul, avem o stare proastă, poate greaţă. Când cantităţile sunt mai mari, pot să apară simptomele unei intoxicaţii”, spune  Şerban Damian, nutriţionist.

Specialiştii în alimentaţie ne atrag atenția să fim mai  atenţi atunci când cumpărăm fructe şi legume

Să le alegem din locuri autorizate şi să ne uităm pe etichetă. Pesticidele pot fi îndepărtate de pe fructe şi legume, dar doar cele aflate la suprafaţă.

”Prin spălare cu apă călduţă se poate elimina până la la 80% din orice substanţă. Mai există metode, o soluţie slabă din oţet sau cu apă cu sare”, spun specialiștii.

La popul opus, printre fructele şi legumele care conţin cele mai mici cantităţi de pesticide se află avocado, porumbul, ananasul, ceapa, papaya, asparagusul, pepenele galben sau kiwi-ul.

Sursa Observator

Recomandările redacției